NOVE FOTOGRAFIJE: Sjajna prezentacija 4. Salona pjenušavih vina i Vinskog univerzuma
Zagreb, koji će se održati na kraju siječnja sljedeće godine, održana je
u atraktivnom izletištu Vuglec Breg ovog ponedjeljka (2.12.) (dolazi se
do njega cestom za Krapinu, u Škarićevu, skreće se uzbrdo). Prvi takav
najavni događaj – Magnum Monday - većinom za predstavnike medija
organizirala je i vodila Marija Vukelić (Zlatne riječi), voditeljica
projekta.
Najveća atrakcija prezentacije, prvi takav događaj u
nas, bilo je kušanje naslijepo četiri pjenušca i sljubljivanje sa
čvarcima, prešanim i masnim, i čvarkušama. Htjelo se vidjeti koja je
kombinacija najbolja i najukusnija…A sudionici degustacije na neviđeno
su napravili i poredak pjenušaca – pa se otkrilo da je prvi obitelji
Šember (oni su i nazočili događaju), potom domaćinov (kombinacija
Vuglecovog i Bodrenovog vina), pa slovenski Samabor i naposljetku
istarski Monte Rosso. Događaj je vodio sommelier Darko Lugarić.
Mladi za mlade – novi doprinos kulturi uživanja u vinu mladih moto je
Vinskog univerzuma, koji je osnovan na inicijativu skupine slovenskih
mladih vinoljubaca i vinara, a prvi put održan 2015. u sklopu Slovenskog
festivala vina; već tada bilo je više od 700 mladih posjetilaca.
Sljedećeg siječnja prvi se put održava i u Zagrebu, u hotelu Dubrovnik,
sa željom da potakne mlade na edukaciju i na kulturno uživanje u vinu. U
Zagrebu će organizatori (uz M. Vukelić je i stručni suradnik Dino
Šimunec, mag. ing. agr.) pozvati do 500 studenata i mladih posjetitelja
iz Hrvatske i inozemstva a najava će biti na Agronomskom fakultetu kada
će se studentima predstaviti koncept. Festival se organizira uz
podršku Kluba studenata Agronomskog fakulteta i Hrvatskog sommelier
kluba.
Već etablirani i rado posjećivan Salon pjenušavih vina opet
će se održati u hotelu Dubrovnik, 31. siječnja od 15 do 21 sat. Uoči
toga, za koji dan, 9. prosinca Salon of Sparkling Wines održat će
ocjenjivanje pjenušavih vina prvi put u Zagrebu, također u hotelu
Dubrovnik, a pobjednici će se proglasiti na salonima u Ljubljani i
Zagrebu.
Sjajan domaćin ove prezentacije, po običaju, bila je
obitelj Vuglec (otac i sin Boris i Mario); osim što su obilato točena
vina iz njihovog podruma, pjenušci i mirna, brojne goste počastili su
slasnim ručkom, prvo izvrsnom domaćom govedskom juhom pa tipičnim
sezonskim jelom – krvavicama, buncekom, kiselim zeljem, restanim
krumpirom…i pokazali zašto brojni gosti iz raznih krajeva tu rado dolaze
čitave godine. (snimio J. Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar