Sjajna prezentacija 4. Salona pjenušavih vina i Vinskog
univerzuma Zagreb, koji će se održati na kraju siječnja sljedeće godine,
održana je u atraktivnom izletištu Vuglec Breg ovog ponedjeljka (2.12.) (dolazi
se do njega cestom za Krapinu, u Škarićevu, skreće se uzbrdo). Prvi takav
najavni događaj – Magnum Monday - većinom za predstavnike medija organizirala
je i vodila Marija Vukelić (Zlatne riječi), voditeljica projekta.
Najveća atrakcija prezentacije, prvi takav događaj u nas,
bilo je kušanje naslijepo četiri pjenušca i sljubljivanje sa čvarcima, prešanim
i masnim, i čvarkušama. Htjelo se vidjeti koja je kombinacija najbolja i
najukusnija…A sudionici degustacije na neviđeno su napravili i poredak
pjenušaca – pa se otkrilo da je prvi obitelji Šember (oni su i nazočili
događaju), potom domaćinov (kombinacija Vuglecovog i Bodrenovog vina), pa
slovenski Samabor i naposljetku istarski Monte Rosso. Događaj je vodio
sommelier Darko Lugarić.
Mladi za mlade – novi doprinos kulturi uživanja u vinu
mladih moto je Vinskog univerzuma, koji je osnovan na inicijativu skupine slovenskih
mladih vinoljubaca i vinara, a prvi put održan 2015. u sklopu Slovenskog
festivala vina; već tada bilo je više od 700 mladih posjetilaca. Sljedećeg
siječnja prvi se put održava i u Zagrebu, u hotelu Dubrovnik, sa željom da
potakne mlade na edukaciju i na kulturno uživanje u vinu. U Zagrebu će
organizatori (uz M. Vukelić je i stručni suradnik Dino Šimunec, mag. ing.
agr.) pozvati do 500 studenata i mladih
posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva a najava će biti na Agronomskom fakultetu
kada će se studentima predstaviti koncept.
Festival se organizira uz podršku Kluba studenata Agronomskog fakulteta
i Hrvatskog sommelier kluba.
Već etablirani i rado posjećivan Salon pjenušavih vina opet
će se održati u hotelu Dubrovnik, 31. siječnja od 15 do 21 sat. Uoči toga, za
koji dan, 9. prosinca Salon of Sparkling Wines održat će ocjenjivanje
pjenušavih vina prvi put u Zagrebu, također u hotelu Dubrovnik, a pobjednici će
se proglasiti na salonima u Ljubljani i Zagrebu.
Sjajan domaćin ove prezentacije, po običaju, bila je obitelj
Vuglec (otac i sin Boris i Mario); osim što su obilato točena vina iz njihovog
podruma, pjenušci i mirna, brojne goste počastili su slasnim ručkom, prvo
izvrsnom domaćom govedskom juhom pa tipičnim sezonskim jelom – krvavicama,
buncekom, kiselim zeljem, restanim krumpirom…i pokazali zašto brojni gosti iz
raznih krajeva tu rado dolaze čitave godine.
(snimila Silvija Munda)
Nema komentara:
Objavi komentar