Posljednjih desetljeća Ivica Perak ostavlja golem trag u
kutjevačkom vinarstvu. Isprva kao glavni vinski protagonist u Kutjevačkom
podrumu, i to od enologa do šefa…Poslije, s berbom 2012. otputio se iz
Kombinata u privatni biznis, s vlastitim vinogradima i vinarijom.
U organizaciji Udruge WOW – Žene i vino – na čelu sa Sanjom
Muzaferijom, upriličio je u Vivat Vinskom baru prezentaciju svojih vina – nekih
već dobro poznatih, nekih novih…Sudjelovala je čitava obitelj Perak, predvođena
uz Ivicu i s kćerkom Majom, također wowicom, a asistirala je Vivatova
sommelierka Ivana Valić, i ona dakako wowica.
Krenulo se s legendarnim
kutjevačkim graševinama, prvo onom poznatom s položaja Mitrovac (jednim od
najboljih ne samo u kutjevačkom vinogorju nego općenito u kontinentalnom
području). Uslijedila je nova graševina složena od grožđa s nekoliko tamošnjih
položaja, potom kod Peraka rijedak sauvignon blanc, kojeg ima samo u malim
količinama, jer je i trsova malo. Potom premijera Rosea, možda i najboljeg vina
na prezentaciji, sastavljenog pola od sivog pinota te merlota i caberneta
sauvignona. Zatim još jedna premijera – novog, mladog merlota, sjajnih voćnih
aroma i okusa, po kupini npr., vina velikog potencijala i dugog vremena za
dozrijevanje. Na kraju vino iznenađenja – prvi Perakov vrhunski predikat – ledena
graševina! Sjajno vino u toj kategoriji u svakom pogledu. Ovom prigodom
promovirane su i nove etikete, znatno uspješnije od dosadašnjih.
I na kraju – čuli smo za još jednu značajnu novost – u podrumu
Perakovih već dozrijeva njihov prvi pjenušac, od graševine.
Ne treba ni posebno isticati da su degustaciju pratili
domaći specijaliteti, od čvarkuše do tlačenice.
Nema komentara:
Objavi komentar