Još jedna, već deveta, Vinska srijeda „Nakon posla“ (After
Work) u organizaciji Marije Vukelić (Zlatne riječi). Ovoga puta u
tradicionalnom Basementu u Tomićevoj organizirala je prezentaciju vinarije
Monte Rosso. Zapravo ne samo vinarije, jer je riječ o golemom imanju na samom
vrhu Istre, blizu Savudrije, točnije pokraj mjestašca Crveni Vrh – otkuda i ime
na talijanskom. A posjed se smjestio u tri zemlje, na što su ponosni, kao i svi
Istrijani – uz hrvatsku Istru i u Sloveniju i Italiju, oplakuje ga more Savudrijske
vale/Piranskog zaljeva.
A taj položaj i posebno pogoduje uzgoju – bura sa sjevera,
jugo, tramuntana, vjetar je stalan, a blagotvoran utjecaj mora do kojeg se
teren spušta ni ne treba spominjati…K svemu tome – i tlo je odlično, nekadašnja
iskrčena pustoš, puna kamene podloge koje vinu (malvaziji!) daje finu
mineralnost…Uz nezaobilaznu istarsku malvaziju uzgajaju i u nas rijetko kome
poznatu crnu sortu Montepulciano d'Abruzzo.
Na raskošnom imanju, koje tek očekuje puni
turističko-ugostiteljski procvat, uzgajaju i bademe, smokve, trešnje i masline
od kojih su počeli spravljati impresivno extra djevičansko ulje…Njihove
proizvode predstavio je Slaven Deležan, direktor prodaje. Kušalo se dvije
zanimljive malvazije, pune, kompleksne, drukčije nego one masovne na koje smo
navikli; mladu iz lanjske berbe (početkom rujna!) i iz 2015. punjenu u
magnum boce koja je neko vrijeme bila i
u baricima. No i uvod je bio sjajan – pjenušac Monteclassico od malvazije iz
berbe 2015, spravljen klasičnom metodom.
I crnjak Monterosso Nero iz 2015. oduševio je, još posve
svjež a kompleksan, elegantan, skladan, s voćnim tonovima; prijat će odmah ali
ima i potencijal odležavanja.
Sve to pratili su i slasni, primjereni zalogaji. (snimio
Julio Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar