Ivan Jakovčić, pa Veljko Ostojić, uz poznate vinare Ivicu Matoševića, Franka Kozlovića, Morena Degrassija osnivanjem Vinistre u Poreču 1993. godine pokrenuli su
preokret istarskog vinarstva. Dotad na niskim granama danas istarska vina
uživaju ne samo domaći nego i svjetski ugled. Svjedoči tome jubilarna 25. Vinistra koja se održava ovog
vikenda u Poreču, s međunarodnim štihom, a uz vina, najvećim dijelom domorodnim
malvazijama i teranima, izložena su i maslinova ulja, jaka pića i hrana, od
sireva do pršuta.
Po količini vina Istra je danas druga hrvatska vinska
regija, a na svečanom otvaranju ovoga petka ispred dvorane Žatika Nikola
Benvenuti, predsjednik Vinistre zadovoljno je istaknuo „da smo uspjeli kreirati
prepoznatljiv istarski brend, koji odražava našu tradiciju, kulturu i životni
stil. S ponosom mogu reći da smo postali jedna od najpoznatijih europskih
vinskih regija, a za to je trebalo puno rada, truda, ljubavi, ali i znanja i
iskustva“. Benvenuti, i sam iz poznate istarske vinske obitelji, predsjednik
ove Udruge vinogradara i vinara Istre naglasio je da sada imaju 120 članova.
Na otvaranju je Istarskoj županiji predao posebnu zahvalnicu
za dugogodišnje partnerstvo u razvitku vina u Istri, te posebna priznanja Gradu
Poreču, Hrvatskoj gospodarskoj komori i Ministarstvu poljoprivrede. Podsjećam i
da je šampion ovogodišnje Vinistre Malvazija Gcru Marijana Armana.
Poseban gost ove je godine bio slavni vinski kritičar i
ocjenjivač Steven Spurier (Decanter) koji je vodio radionicu sa osam malvazija
uoči Vinistre. „Kušali smo vina s različitih pozicija Istre, stara od godinu do
12 godina, koja daju potpuno različite senzacije. Upravo je bogatstvo okusa ono
što svijet danas traži. Malvazija je vrlo moderna, ali i iznimno kompleksna
sorta“, zaključio je. (snimke D.
Dragosavac)
Nema komentara:
Objavi komentar