Pravi potez poznate istarske vinske obitelji Benvenuti: braća
Albert i Nikola došli su u Zagreb, u organizaciji Vinarta Saše Špiranca,
predstaviti svoja nova vina koja kreću na tržište.
Premijera je u restoranu
Vinodol počela sjajnim Roseom od terana iz 2017., vino je to koje će pratiti i
mnoga jela, nije samo aperitiv. Sa sljedećim vinom iz te berbe nije bilo
dvojbi, njihova je malvazija već godinama konstanta. Malvazija Anno Domini
također je njihov proslavljeni brend; iz 2016. je, macerirana dulje, odležavana
u hrastovim bačvicama. Sam Albert reći će – možda i najbolja u posljednjih 10
godina. Premijeru je imalo i vino Caldierosso '16, kupaža terana, nebbiola (!)
i tempranilla! Posve neuobičajene sorte u nas, a sjajna vina; za kraj prava
poslastica, Muškat San Salvatore iz 2013. (metoda – passito). (snimke J. Frangen)
Benvenutiji su lani je proglašeni u izboru Vinarta za našu
najbolju vinariju. Dobitnici su i niza vrhunskih svjetskih odličja, uz ostalo
na Decanterovim ocjenjivanjima, IWC-u, na Vinistri…
Sva ta vrsna vina pratili su odlični zalogaji slavnog chefa
Vinodola Zdravka Tomšića.
Podsjetit ću i na svoj raniji članak o toj uzornoj obitelji:
vinarija Benvenuti već je niz godina u samom vrhu istarskog, dakle i hrvatskog
vinarstva.
Ta simpatična, skromna obitelj iz Kaldira blizu Motovuna, i otac
Livio, dosljedno njeguje vlastiti stil i u vinogradu i u podrumu, rezultat čega
su vina posebnih odlika i vrsnoće. Vinogradi, sada već 20-ak hektara, na izvrsnim su mikrolokacijama,
s blagotvornim utjecajem obližnjeg mora te Učke i slovenskih planina, na
visinama i do 400 metara. Sorte, dakako, domorodne, lokalne. Tlo, bijela
odnosno siva zemlja (terre bianche), obilje sunca ali i svježe noći, sa stalnim
povjetarcem koji sprječava bolesti i minimalizira uporabu zaštitnih sredstava
prvi su čimbenik uspjeha. Važan je i njihov rad u vinogradu – ograničavanje
prinosa, što s malvazijom i teranom, njihovim glavnim sortama, nije nimalo
lako. Potom, ne žure se s berbom, čekaju punu fenolnu zrelost grožđa, pa i od
tog „divljaka“ terana stvaraju respektabilno vino. Ni u podrumu se ne žure,
fermentacije potraju po 15-ak dana, vino u velikim drvenim bačvama od 2000
litara dozrijeva i po dvije godine pa se onda puni u boce, pa opet čeka pravi
trenutak za put u prodaju…
Nema komentara:
Objavi komentar