Muzej u loncu naziv je jedinstvene monografije i posebnog
etnološko-antropološkog
i gastronomskog projekta Gradskog muzeja Požega.
Autorica knjige je ravnateljica
Muzeja Maja Žebčević Matić (na slici), a dulje vrijeme u Slavoniji, Baranji i
Srijemu 16 muzeja, od Virovitice do Iloka, obilazili su kulinarske pozicije
vrijedne pozornosti, skupljali stare, autentične recepte ali i slagali priče o
svemu tome, tako da njena knjiga ima i literarnu vrijednost. U monografiji su 24
priče i 33 recepata, a cilj je da se „istaknu vrijednosti tradicijske prehrane
i jela koja imaju sjajan potencijal, ponajprije u turističkoj primjeni i
ugostiteljstvu“.
Monografija je predstavljena u Osijeku i u Zagrebu u
prepunoj velikoj dvorani Muzeja Mimara. Osim autorice, o knjizi su nadahnuto
govorile Julija Matanović, književnica, Melanija Belaj i Tanja Kocković
Zaborski, recenzentice. Na priredbi je nastupio i slavni mješoviti zbor
Glazbene škole Požega, ispraćen burnim pljeskom.
Nakon predstavljanja publikacije, gosti su se mogli
počastiti sa 13 biranih i rijetkih, gotovo zaboravljenih
specijaliteta slavonske kuhinje, te ih zaliti
vinima kutjevačke vinarije Perak. (snimio J. Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar