NAJBOLJE CRNO VINO NA SVIJETU: Veralda je naziv ponajboljeg
istarskog vinogradarskog položaja. Istoimeni
je to i naziv vinarije Luciana Visintina, vinara koji se bavi samo
autohtonim sortama i od njih radi vina od kojih se njegov ISTRIAN (teran) ove
godine okitio titulom najboljeg crnog vina na svijetu! Dodijelio ju je – u
kategoriji crnih vina iznad 15 funti, iz čitavog svijeta - slavni Decanter na
svom prestižnom ocjenjivanju.
S tim se šampionskim vinom (ali i još ponekim favoritima svoga
podruma) predstavio specijaliziranim novinarima prvi put u Zagrebu, kod
vinotekara Borisa Ivančića. No, Visintin se pohvalio i s još nekoliko svojih posebnih vina, na degustaciji koja je
poremetila uobičajene redosljede…Radi on i pjenušavi teran, ali nije s njime,
očekivano, počeo…a bijelo vino – malvazija dakako – pričekala je crno! Ima
Luciano opravdan razlog koji se može
shvatiti samo na jednoj takvoj degustaciji. – Vina su to s cijenjenih bujskih
brežuljaka, baš na mjestu gdje prestaje crljenica i počinje bijela zemlja, a
blizu je i more, tumači Visintin. Daje to mineralnost, slanost vinima; a za
posebne vrline tih vina zaslužni su vlastiti, autohtoni kvasci. Zato je Istrian
tako bogat aromama, mekan…Ima ga na osam hektara, od ukupno 26, a posađen je
2012. godine, dakle već prva berba bila je pobjednička! – Digli smo ugled i
regiji i čtavom hrvatskom vinarstvu, ponosan je Luciano. Vinarija je u Kršinu,
„predgrađu“ Brtonigle.
Lanjski Istrian ima neprimjetnih čak 14 % alkohola, a o ove
će pak godine, uvelike zahvaljujući baš tim kvascima imati čak 17 % alkohola!
Degustacija je počela vrlo dopadljivim roseom, ružičastim
teranom (12,5 %), a oduševio je i pjenušac Veralda rose brut, dakako samo od
terana, vrhunskog razreda, sa 12 % alkohola – u ustima dugo traje, a to je bit,
veli Luciano, koliko dugo vino traje u ustima, toliko i vrijedi.
Malvazija (13,5 %, posađena 2010.) slijedila je tek nakon
Istriana?! - Da pokažem kako pokriva crno vino, tumači. Doista, bio je to
neočekivan ali uspješan učinak, s bogatstvom okusa i ponovno dugim trajanjem u
ustima. Kao i kod još jedne njegove ekskluzive – malvazije Ambra (14 %, godinu
starije) koja je dulje macerirala i zahvaljujući primjerenoj tehnologiji
dospjela u posebnu kategoriju tzv. narančastih vina.
I na kraju, naravno, slatkiš: poluslatki muškat bijeli (12
%), ali koji se, i aromama i bogatim, višeslojnim okusom, vrlo razlikuje od uobičajenih slatkih
muškata. I još jedan završni kompliment Lucianovim vinima: i nakon ovog muškata
moglo se vratiti prethodnim vinima.(snimio D. Višnjić)
Nema komentara:
Objavi komentar