Poput šampanjca iz Champagne, ili španjolske cave i
talijanski prosecco postao je inačica za jedan tip pjenušaca, postigavši danas
već svjetsku slavu. Ime duguje
istoimenom mjestašcu, u pokrajini Veneto, a osnova za ovo vino je sorta glera,
koja se prije nazivala i prosecco. Proizvodi se uglavnom charmat metodom.
Najpoznatiji proizvođač prosecca, i najbolje kakvoće
vinarija je Villa Sandi, sa sjedištem u mjestu Crocetta del Montelo. Ta
raskošna palača datira iz 1622. godine, a ispod nje su višestoljetni podrumi.
Duga je obiteljska tradicija, a uz pjenušce spravljaju i mirna vina; prvi
prosecco i bio je mirno vino, jednostavno, za svakodnevnu uporabu, za težake…Uz
gleru, uzgajaju i chardonnay i bijeli pinot, te cabernet sauvignon i franc i
merlot. Naprave prosječno 1,5 milijuna boca.
U Hrvatsku vina Ville Sandi već deset godina uvozi obitelj
Mohor, njihova Mohor trgovina, pa je Gordan Mohor sa suprugom Jasnom obilježio
taj mali jubilej u zagrebačkoj Esplanadi, degustacijom za novinare šest
različitih prosecca s područja između Valdobbiadenea i Conegliana. Bila su to
dva u osnovnoj svježoj liniji – Bianco 2015 doc te Rosé doc, zatim dva u liniji
superiore – Valdobbiadene bianco extra dry docg te Millesimato bianco 2015 brut
docg, i dva od grožđa s posebno kvalitetne vinogradske pozicije, njihovog grand
crua Cartizze – Vigna la Rivetta docg i Cuvée Oris docg. Taj vinograd u
Cartizzi najskuplji je u Italiji – 1,5 hektar vrijedi dva milijuna eura.
Na svečanosti je bio i vlasnik Ville Sandi Giancarlo Moretti
Polegato sa suprugom Augustom Pavan.
Nema komentara:
Objavi komentar