Nakon Mate Klikovića pretprošlog tjedna, nastavljene su
prezentacije austrijskih vinara i vina u Sherry'su. Ovog utorka navečer
gostovao je vinar Manfred Ehrenhofer iz Grosholfena blizu Eisenstadta, koji ima
osebujan pristup vinskom biznisu. On, naime, nema svoje vinarije ni podruma,
nego vina za svoju tvrtku Sigma Wein nabavlja od pojedinih njemu interesantnih
vinara i onda ih kupažira u jednom podrumu koji te godine odabere.
U Sherry'su
je tako prvo novinarima predstavio dva zelena veltlinca, oba iz berbe 2015.,
classic i exclusive, s vinima od 16 različitih vinara. On bira vina i vinare,
javljaju mu se, a onda ih njegovi sommelieri procjenjuju, nakon čega Manfred
odlučuje što će uzeti te godine. Prvog zelenog veltlinca napravio je ukupno
4000 boca odnosno 3000 litara, a ukupno bijelih vina 15.000 boca. Na
degustaciju je dao i jako dobru, dojmljivu mješavinu bijelog pinota i zelenog
veltlinca.
Bijela vina su iz vinograda u Donjoj Austriji, a crna -
frankovka - iz Burgenlanda/Gradišća. I njih napravi 15.000 boca, a predstavio
je laganiju, svežiju i aromatičniji frankovku berbe '13 classic te zreliju (dozrijevala
u baricima) iz '12 exclusive. Na svakoj je butelji navedeno i ime vinara čija su vina, a
nose i naziv Mancini – po slavnom talijanskom tenisaču otprije gotovo stoljeća,
jer je i sam Manfred tenisač. Ehrenhofer ipak ima i jedan mali vlastiti
vinograd od hektara. Po profesiji je bio učitelj, a vinarstvo je bila tradicija
u obitelji, iako su i preci bili drugih zanimanja.
Mjesec austrijskih vina u restoranu Sherry's Ivane Šeremet u
Ilici 73 (kod Britanskog trga) organizira Ured atašea za poljoprivredu,
šumarstvo i okoliš pri austrijskom Veleposlanstvu, ispred kojeg je na
prezentaciji sudjelovala asistentica Ana Pekić. Sljedećeg tjedna, 25. listopada
ovu akciju zaključuje Helmut Gangl iz čuvenog
IlImitza u Gradišću.
Nema komentara:
Objavi komentar