četvrtak, 13. listopada 2016.



Nova serija ocjena Vinskih zvijezda.
KAIKEN ULTRA MALBEC, 2014.  
Kaiken, Argentina
Alkohol 14,5 %, 163 kn
Bogato, kompleksno, elegantno, dinamično. Duboka rubinska boja, u mirisu puno tamnog voća. Toplo i snažno, mesnato, fino zaobljeno, uglađeni tanini. U usponu! Uz biftek, divljač.
Roto dinamic *****










CHARDONNAY  ESTATE GROWN, 2012. (organska proizvodnja)
Grgich Hills Estate, Kalifornija
Alkohol 13,5 %, cijena 309 kn
Kompleksno, puno, gusto, toplo. Miris - bijelo i ezotično voće, maslac. Zaobljeno, vrlo dobro tijelo, dug završetak. Fina slast, slanost i kiselost. Uz teleće pečenje, npr.
Vrutak ****









FRIULANO, 2015.
Torre Rosazza, Italija
Alkohol 12,5 %, cijena 108 kn
Lijepe žućkaste boje. Miris fino izražen, zrelo bijelo voće, u ustima toplo, živo, slankasto, dobre kiseline, goskast završetak. Puno, dobrog tijela. Riba, bijela kuhana i pečena mesa.  
Bornstein ***










KRŠ BIJELI ŽILAVKA, 2014.
M. Škegro, BiH
Alkohol 13 %, cijena 55,50 kn
Korektno, svakodnevno vino. Lagano, vitko, malo  ravno, jednostavno.
Miva











PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Ocjenjivano je u Vinoteci Wine Baru Bornstein, u žiriju su bili Ivana Petric, šefica Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, Ivan Dropuljić, direktor Međunarodnog festivala Zagreb Vino.com, Mario Meštrović, poznati sommelier i ugostitelj te organizatori, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić.

Nema komentara:

Objavi komentar