Još s Pantovčaka, sredinom 80-ih
prošloga stoljeća mladi Davor Zdjelarević smiono je prvi u nas krenuo s
privatnim buteljama vina i privatnom vinarijom. U te začetnike uključili su se
i Lebar, Enjingi, Plenković, slijedili su braća Katunar, Krauthaker, Skaramuča…Početkom
90-ih sa suprugom Višnjom obnavlja i sadi vinograde na obiteljskom naslijeđenom
imanju u Brodskom Stupniku. Tamo se seli, s kćerkama Injom i Klarom, 1997.;
počinju gradnju vinarije s ugostiteljskim sadržajima i prvog hrvatskog vinskog hotela koje otvaraju 2003.
Nakon uspješnih godina, obitelj
Zdjelarević prodala je imanje u B. Stupniku
i vratila se u Zagreb. Poslije trideset godina bavljenja vinom i na pola
stoljeća života, Davor se okrenuo novim poslovnim aktivnostima i 2014. pokreće projekt
prve difuzne vinarije u Hrvatskoj. Osim što nastavlja svoje uspješnice
(Classic, Nagual, Special Edition, Klinka), stvara tzv. Z.W.S. – Zdjelarević vino
selekcija, posebne serije vrhunskih vina koje radi s istaknutim vinarima iz
Slavonije, Istre i Dalmacije, te liniju Grof, pjenušce u suradnji s uglednim slovenskim
šampanjskim majstorom Zdravkom Mastnakom. Z.W.S. je projekt stvaranja novih,
modernih, visokokvalitetnih vina ograničenih količina pod krovnim brandom Vina
Zdjelarević, proizvedenih pod tehnološkim vodstvom i nadzorom Davora i Inje
Zdjelarević.
Nedavno je u Zagrebu upriličio
degustaciju tih biranih vina; predstavio je pjenušce Grasecco, Classic rose,
Classic (blanc de blances). Slijedili su graševina 2015. i
chardonnay 2015. Jasne Antunović, Sauvignon 2014. (grožđe od Sibera, podrum od
Antunovićke), pa Malvazija 2015. Cossetta,
Charddonay 2013. reserve od J. Antunović, Cossettov Cabernet sauvignon reserve 2013., Babić reserve 2013. od Dunđara s
Jadrtovca pokraj Šibenika, Plavac mali reserve 2013. Rota iz Kune s Pelješca. I,
veliki finale, Zdjelarevićevi Muškat brutal reserve 2009., i dva Grand cuveea,
bijeli 2007. (chardonnay i sauvignon) i crni 2011. (cabernet sauvignon i merlot) te pjenušac Milennium (chardonnay i
rizling 2000.).
Nema komentara:
Objavi komentar