srijeda, 8. travnja 2015.


POREČKI SVJETSKI PRVACI Godišnje vinom prosječno sada napune četiri milijuna boca; plod je to grožđa sa 610 hektara vinograda na nekoliko sjajnih lokacija u Istri. Riječ je dakako o porečkoj Agrolaguni, vinariji duge tradicije kojoj su se međutim ugled i budućnost ozbiljno poljuljali u godinama „slavne“ tranzicije. Kasniji rasplet pokazao je da je spasonosan bio ulazak u sastav Agrokora; od te 2004. posađeno je oko 500 hektara vinograda (pa ih je sada oko 610 ha), nabavljena je suvremena tehnologija, došli su mladi stručnjaci, puno je uloženo i u promocije i promidžbu; sve skupa više od 30 milijuna eura.
Porečka su vina popularna, našla su svoje mjesto  i ugled na sve zahtjevnijem tržištu. Potvrdila su to  i renomirana vinska ocjenjivanja i izložbe: od Vinistre do međunarodnih natjecanja. Na  jednom od najcjenjenijih svjetski vinskih ocjenjivanja – Mundus vini u Neustadtu u Njemačkoj – ove je godine Laguna osvojila čak pet zlatnih medalja! Najviše za malvazije: Festigia '13, Festigia Riserva Vižinada '11 i '13, Festigia Riserva Akacija '12, te za Festigiu Merlot '12. Niz je i drugih osvojenih odličja, a zaslužnim za takve uspjehe u Agrolaguni drže tim mladih enologa na čelu s Milanom Budinskim.
Prava su međutim poslastica Lagunina vina napravljena u ograničenim, vrlo malim količinama, od po samo nekoliko tisuća boca, za postizanje najviše kakvoće, posebnih odlika ili samo za istraživanje, za ogled kako do najviših razreda kakvoće. Uključuje to postupke već u vinogradu, na posebnim pozicijama, potom u berbi i naposljetku u preradi i dozrijevanju u posebnim uvjetima u podrumu.

Nedavno su ta nagrađena vina predstavljena u Wine Baru Dobra vina u Green Goldu na svečanoj  večeri, s predsjednikom Uprave Goranom Kramarićem na čelu, na kojoj su svjetski prvaci spajani s delicijama na tanjuru. Uvertira je bila novost, rose pjenušac od terana koji se pokazuje odličnom osnovom za pjenušava vina. Charmat metodom lani su pripremili čak 180.000 boca, a odlikuje se svježinom i voćnošću; odličan aperitiv, za ljetnu žeđ, tople noći, uz laganija jela…Pozdravljena je i pretpremijera Festigije Riserva Vižinada, s posebnog položaja na vrhu brda s kojeg puca pogled na Motovun i dolinu Mirne; i s odličnog tla. Napravljeno je svega par tisuća boca u kojima je vino odležalo dvije godine. U 20 malih bačvica formata barriquea, 4 nešto veće – toneau i u dvije velike od 2000 litara, sljubljenih na kraju, pokazalo se da je drvo akacije dušu dalo za osobine kakve pruža malvazija. Suho, pravo boutique vino. Na žalost – u svega 4-5000 boca. Pravi dragulji u moru redovne, ali vrsne plemenite kapljice.  

četvrtak, 2. travnja 2015.

Novi nastavak ocjena za Vinske zvijezdenadamo se da će vam ova vina ponuditi i ideju za uskršnji blagdanski stol.

RAJNSKI RIZLING KORAK, 2011.
Ob. Korak, Plešivica
Alkohol 12,9 %, cijena 75 kn
Odlično, raskošno, elegantno, rasno vino. Kompleksno, izražajno, suho; fini lagani botrytis.
Dropi Promocija ****







MONTES ALPHA SYRAH, 2011.
Montes, Čile
Alkohol 14 %, cijena 162 kn
Snažno, bogato, dotjerano. Mineralno, crna čokolada, začini; osjeti se drvo.
Roto dinamic ****












LE CUPOLE, 2012.
Tenuta di Trinoro, Italija
Alkohol 14,5 %, cijena 360 kn
Kompleksno, dobrog tijela, dinamično. Ugodan čist miris, tanini stišću usta. (Toskanska kombinacija caberneta franca i sauvignona, merlota i petit verdota.)
Akrobat ***












ZINFANDEL, 2012.
Canyon Oaks, SAD
Alkohol 13 %, cijena 55 kn
Pitko, dopadljivo, ljupko, živo, zaobljeno. U mirisu tamno cvijeće, dud u okusu.
Vrutak ***













LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

ŽIRI: Ocjenjivano je u Konobi Dida u Petrovoj ul. U žiriju su bili Ivana Puhelek, enologinja, vinarka,  Dino Kušen, vinski trgovac, Mladen Papak, enolog i vinar, te organizatori, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić.  Vina je točio Martin Nikolić.

četvrtak, 26. ožujka 2015.

Nova serija vina s našeg tržišta ocijenjenih za Vinske zvijezde. Kako se približava Uskrs, možda ćete dobiti i koju ideju za blagdanski stol.
GRACE&GLORY SHIRAZ, 2013.
Tomich Vineyards, Australija
Alkohol 14,5 %, cijena 79,90 kn
Puno, bogato, skladno, dotjerano; rasno vino. Fino zaokruženo. Crno bobičasto voće. Uz biftek.
Vrutak ****







URZIGER WURZGARTEN RIESLING, 2012.
Dr. Loosen, Njemačka
Alkohol 12,5 %, cijena 360 kn
Ozbiljno, sadržajno, kompleksno. Naglašena kiselost, ali pitko. Mineralnost, egzote.
Akrobat ****












SAUVIGNON VERUS, 2014.
Verus, Slovenija
Alkohol 12,5 %, cijena 59,50 kn
Izrazito svježe, vrlo sortno. Živahno, naglašene arome. Mlado. Odličan aperitiv.
Miva ***













MERLOT SUPERIOR, 2009.
F. Arman, Narduči, Vižinada
Alkohol 14,2 %, cijena 110 kn
Još živo, dobra kiselina, toplo, zaobljeno. Voćno, šljiva, cimet. 
Vrutak ***














LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

ŽIRI: Ocjenjivano je u Konobi Dida u Petrovoj ul. U žiriju su bili Ivana Puhelek, enologinja, vinarka,  Dino Kušen, vinski trgovac, Mladen Papak, enolog i vinar, te organizatori, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić.  Vina je točio Martin Nikolić.

četvrtak, 19. ožujka 2015.

Objavljujem novu seriju vina s našeg tržišta ocijenjenih za Vinske zvijezde u drugoj godini ove akcije.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
CHARDONNAY ESTATE RESERVE, 2013.
De Bortoli, Australija
Alkohol 13 %, cijena 30 kn J
Kompleksno, puno, osjete se zrelo voće i egzote (polusuho). Skladno, s dosta živosti, dotjerano.
Vrutak ***







SAUVIGNON GALIĆ, 2014.
Galić d.o.o., Velika
Alkohol 12,5 %, cijena 74,50 kn
Prenaglašene kiselosti, skuplja usta. Bez finoće, ne baš harmonično.
Miva












MALBEC ROSE, 2013.
Kaiken, Argentina
Alkohol 13,5 %, cijena 49 kn
Previše slatkoće (polusuho), neskladno. Ponešto voćnosti, višnja. Jednostavno, bez finoće.
Roto dinamic d.o.o.













ŽLAHTINA ŠIPUN, 2013.
Šipun vinarija (I. Dobrinčić), Vrbnik
Alkohol 11,5 %, cijena 58 kn
Svježe, dosta obično, ravno. Ugodan gorkast završetak.   
Vrutak














PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŽIRI: Ocjenjivano je u Konobi Dida u Petrovoj ul. U žiriju su bili Ivana Puhelek, enologinja, vinarka,  Dino Kušen, vinski trgovac, Mladen Papak, enolog i vinar, te organizatori, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić.  Vina je točio Martin Nikolić.






petak, 13. ožujka 2015.


Krećemo s novom serijom vina za Vinske zvijezde; ocjenjivali smo u Konobi Dida, voditelja Tomislava Vuka u Petrovoj ul.
Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
POSTUP DONJA BANDA, 2012.
PZ Postup, Oskorušno
Alkohol 15,2 %, cijena 95 kn
Stasito, puno, kompleksno, toplo. Arome crnog bobičastog voća, crne čokolade, rogača. Odličan plavac, pristojna cijena!
Dropi promocije ****







RAJNSKI RIZLING MMXI, 2011.
Ob. Šember, Pavlovčani
Alkohol 12,5 %, cijena 170 kn
Posebna tehnologija, za tzv. narančasta vina. Čisto, iskreno, pošteno, autorski potpis. Kompleksno, zaobljeno, dobra struktura i svježina.
Dropi promocije ****











CHARDONNAY ROSENBERG, 2012.
Ob. Krauthaker, Kutjevo
Alkohol 13,5 %, cijena 75 kn
Puno, bogato, „muško“ vino snažnog tijela. Toplo, sočno. Naglašena aroma drveta.
Vinarija Krauthaker ***













ASTORIA PROSSECO SUPERIORE VALDOBBIADENE, extra dry
Val de Brun, Italija
Alkohol 11,5 %, cijena 87 kn
Svjež voćni miris, fino perla, pitko, razigrano, vitko, lepršavo. I kao aperitiv, i uz tjestenine npr.  (Veneto, sorta glera).  
Roto dinamic ***












ŽIRI: U žiriju su bili Ivana Puhelek, enologinja, vinarka, znanstvena novakinja na Agronomskom fakultetu, Dino Kušen, vinski trgovac, Mladen Papak, enolog i vinar, te organizatori, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Vina je točio Martin Nikolić.



petak, 6. ožujka 2015.

U subotu 7.3. Udruga WOW – Žene i vino, organizira Pink Day, 3. međunarodni festival ružičastih vina, pa smo zato ocijenili dva takva uzorka! Inače, ovo je zadnji nastavak iz ove serije ocjenjivanja vina s hrvatskog tržišta u drugoj godini akcije Vinske zvijezde.  
FRANKOVKA ROSE, 2013.
IIočki podrumi, Ilok
Alkohol 12,5 %, cijena 35 kn
Fino, svježe, ugodan cvjetni miris, dobro izbalansirano vino. Dopadljivo; npr. za proljetne roštiljade.
Vrutak ***







TONKOVIĆ KADARKA FANTAZIJA, 2011.
Vinarija Tonković, Bački Vinogradi, Srbija
Alkohol 13 %, cijena 69,50 kn
Lijepe iako vrlo svijetle boje, voćni miris. Elegantno, iskričavo, pitko, puno.
Miva ***












PINOT GRIGIO VENETO, 2013.
Villa Sandi, Italija
Alkohol 12 %, cijena 62,50 kn
Ugodan voćno-cvjetni miris, gorkast okus. Uz lagano začinjenu piletinu…
Vinum, Vinotrade













PIEROPAN CALVARINO,  2012.
Pieropan, Soave,
Italija
Alkohol 12,5 %, cijena 143 kn
Miris isprva neobičan, po paprici. Okus svjež, ali bez osobitosti, nedorečen(sorte garganega i trebbiano).
Bornstein













LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŽIRI: Ocjenjivano je u hotelu Sheraton. U žiriju su bili Martina Krauthaker Grgić, vinarka i enologinja, enolog i vinar dr. Leo Gracin, Ivica Kordić, sommelier i ugostitelj, Tomislav Tuđen, vinski trgovac, te organizatori, Vito Andrić, Ivo Kozarčanin i Željko Suhadolnik.  Vina je točio Velimir Košćak.


četvrtak, 26. veljače 2015.

Bovin je prva privatna makedonska vinarija. Osnovana je 1998. godine, u slavnom tikveškom vinogorju. Ispočetka su grožđe otkupljivali od kooperanata, ali su uvidjeli da neće tako dobiti vina kakva žele, „s dušom“. Pa su počeli saditi vlastito trsje, danas imaju oko 70 ha vinograda. Većinom su na nadmorskoj visini od 210 do 260 metara, ali imaju i jedan ekskluzivni vinograd na 700 m! Štoviše, tamo je loza stara oko 50 godina, pa je jasno da otamo dobivaju i posebno vino – pod imenom My Way - i prodaju ga po 150 eura!
Prosječno proizvedu godišnje 1,2 milijuna litara, odnosno 1,5 milijuna boca; počeli su sa 100.000 litara. Uzgajaju i sangiovese, tempranillo i petit verdot!
Imaju čak 40 etiketa (!?) raznih svojih vina, bijelih i crnih, među kojima su i autohtoni muškat temjanika, sveprisutni chardonnay i, uzdanica, vranac. Uz npr. cabernet sauvignon i merlot, spravljene izdvojeno i u kupažama, posebnu pozornost pridaju vrancu, proglašavajući ga regionalnom autohtonom sortom (iako mu je zavičaj, znamo, oko Imotskog).  
Neumorni Gastronomadi – u prvom planu Zoran Šimunić i Robert Ripli – upriličili su u svom klubu kušanje nekoliko Bovinovih perjanica, praćenih njihovim delicijama na tanjuru. Vina su predstavili Kostadin Kitanov, jedan od direktora zaduženih za izvoz (vina prodaju na svim kontinentima, čak i u Africi) te enolog Boris Nečev. Pripovijedao je kako su iz vinarije izbacili sva suvremena, uobičajena tehnološka pomagala, u svim je segmentima ručni rad, dakako i u berbi, u kojoj sudjeluje 50-ak berača. Zbog podneblja berbu počinju već u 4 sata ujutro, i traje samo do 7.30, nakon toga slijedi prerada koja završava već  u 9 h. Iznenađujuće, maceracija (crnih) sorti traje samo dva dana. Ali, rabe selekcionirane, ne autohtone kvasce. Uglavnom su sva vina u inoksu, a poneka crna i u baricima, ali od makedonskog hrasta – uvidjeli smo da je najbolji proizvod od lokalnih sastojaka, kaže Nečev.
Još jedan vrijedan podatak: vranca uzgoje oko 12 tona na hektaru, iako to bujno grožđe daje i dvostruko više.     
Na prezentaciji kod Gastronomada kušali smo chardonnay (sa čak 15 % alkohola, ali ipak zaobljen, skladan), domorodnu im muškat temjaniku, potom cabernet sauvignon (po mom ukusu još premlad), vranec, pa kupažu Aleksandar (cabernet sauvignon, merlot i vranac) – njihovo, opravdano, najprodavanije vino, onda Imperator, višu kategoriju vranca (Nečev tvrdi da uberu samo jedan grozd po trsu!), doista najbolje sada kušano Bovinovo vino. My Way, za kraj, mješavinu vranca i kratošije, i sami oglašavaju kao – lijek! Iz malog je vinograda na 700 metara n/v, vino nastaje postupkom passito, prosušivanjem grožđa.

Gastronomadi su se, po običaju, iskazali sljubljivanjem svojih delicija s tim vinima: uz ostalo s paštetom od kokoši, pa kuhanom nadimljenom šunkom, sotiranim gljivama i na kraju tagliattelom od odležanog ramsteka s dodacima; ramstek je dozrijevao rekordnih 50 dana u posebnoj komori. (snimio Rene Karaman)