petak, 6. ožujka 2015.

U subotu 7.3. Udruga WOW – Žene i vino, organizira Pink Day, 3. međunarodni festival ružičastih vina, pa smo zato ocijenili dva takva uzorka! Inače, ovo je zadnji nastavak iz ove serije ocjenjivanja vina s hrvatskog tržišta u drugoj godini akcije Vinske zvijezde.  
FRANKOVKA ROSE, 2013.
IIočki podrumi, Ilok
Alkohol 12,5 %, cijena 35 kn
Fino, svježe, ugodan cvjetni miris, dobro izbalansirano vino. Dopadljivo; npr. za proljetne roštiljade.
Vrutak ***TONKOVIĆ KADARKA FANTAZIJA, 2011.
Vinarija Tonković, Bački Vinogradi, Srbija
Alkohol 13 %, cijena 69,50 kn
Lijepe iako vrlo svijetle boje, voćni miris. Elegantno, iskričavo, pitko, puno.
Miva ***
PINOT GRIGIO VENETO, 2013.
Villa Sandi, Italija
Alkohol 12 %, cijena 62,50 kn
Ugodan voćno-cvjetni miris, gorkast okus. Uz lagano začinjenu piletinu…
Vinum, Vinotrade

PIEROPAN CALVARINO,  2012.
Pieropan, Soave,
Italija
Alkohol 12,5 %, cijena 143 kn
Miris isprva neobičan, po paprici. Okus svjež, ali bez osobitosti, nedorečen(sorte garganega i trebbiano).
Bornstein

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŽIRI: Ocjenjivano je u hotelu Sheraton. U žiriju su bili Martina Krauthaker Grgić, vinarka i enologinja, enolog i vinar dr. Leo Gracin, Ivica Kordić, sommelier i ugostitelj, Tomislav Tuđen, vinski trgovac, te organizatori, Vito Andrić, Ivo Kozarčanin i Željko Suhadolnik.  Vina je točio Velimir Košćak.


Nema komentara:

Objavi komentar