četvrtak, 26. ožujka 2015.

Nova serija vina s našeg tržišta ocijenjenih za Vinske zvijezde. Kako se približava Uskrs, možda ćete dobiti i koju ideju za blagdanski stol.
GRACE&GLORY SHIRAZ, 2013.
Tomich Vineyards, Australija
Alkohol 14,5 %, cijena 79,90 kn
Puno, bogato, skladno, dotjerano; rasno vino. Fino zaokruženo. Crno bobičasto voće. Uz biftek.
Vrutak ****URZIGER WURZGARTEN RIESLING, 2012.
Dr. Loosen, Njemačka
Alkohol 12,5 %, cijena 360 kn
Ozbiljno, sadržajno, kompleksno. Naglašena kiselost, ali pitko. Mineralnost, egzote.
Akrobat ****
SAUVIGNON VERUS, 2014.
Verus, Slovenija
Alkohol 12,5 %, cijena 59,50 kn
Izrazito svježe, vrlo sortno. Živahno, naglašene arome. Mlado. Odličan aperitiv.
Miva ***

MERLOT SUPERIOR, 2009.
F. Arman, Narduči, Vižinada
Alkohol 14,2 %, cijena 110 kn
Još živo, dobra kiselina, toplo, zaobljeno. Voćno, šljiva, cimet. 
Vrutak ***


LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

ŽIRI: Ocjenjivano je u Konobi Dida u Petrovoj ul. U žiriju su bili Ivana Puhelek, enologinja, vinarka,  Dino Kušen, vinski trgovac, Mladen Papak, enolog i vinar, te organizatori, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić.  Vina je točio Martin Nikolić.

Nema komentara:

Objavi komentar