petak, 13. ožujka 2015.


Krećemo s novom serijom vina za Vinske zvijezde; ocjenjivali smo u Konobi Dida, voditelja Tomislava Vuka u Petrovoj ul.
Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
POSTUP DONJA BANDA, 2012.
PZ Postup, Oskorušno
Alkohol 15,2 %, cijena 95 kn
Stasito, puno, kompleksno, toplo. Arome crnog bobičastog voća, crne čokolade, rogača. Odličan plavac, pristojna cijena!
Dropi promocije ****RAJNSKI RIZLING MMXI, 2011.
Ob. Šember, Pavlovčani
Alkohol 12,5 %, cijena 170 kn
Posebna tehnologija, za tzv. narančasta vina. Čisto, iskreno, pošteno, autorski potpis. Kompleksno, zaobljeno, dobra struktura i svježina.
Dropi promocije ****CHARDONNAY ROSENBERG, 2012.
Ob. Krauthaker, Kutjevo
Alkohol 13,5 %, cijena 75 kn
Puno, bogato, „muško“ vino snažnog tijela. Toplo, sočno. Naglašena aroma drveta.
Vinarija Krauthaker ***

ASTORIA PROSSECO SUPERIORE VALDOBBIADENE, extra dry
Val de Brun, Italija
Alkohol 11,5 %, cijena 87 kn
Svjež voćni miris, fino perla, pitko, razigrano, vitko, lepršavo. I kao aperitiv, i uz tjestenine npr.  (Veneto, sorta glera).  
Roto dinamic ***
ŽIRI: U žiriju su bili Ivana Puhelek, enologinja, vinarka, znanstvena novakinja na Agronomskom fakultetu, Dino Kušen, vinski trgovac, Mladen Papak, enolog i vinar, te organizatori, Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Vina je točio Martin Nikolić.Nema komentara:

Objavi komentar