četvrtak, 7. studenoga 2019.


Pelješac je jedno od hrvatskih najvažnijih i (i međunarodno) najpoznatijih vinorodno-vinskih područja. Na ovom velikom poluotoku (samo je Istra veća), od Stona pa do Orebića brojne su vinarije i slavni vinogradarski položaji, prisjetimo se samo Dingača i Postupa…Već godinama s tim se bogatstvom mogu upoznati vinoljupci ali i brojni turisti na Danima otvorenih vrata peljeških podruma. Najveća je to vinska manifestacija u Dalmaciji, a održava se 6. i 7. prosinca, sada 14. put. Prvoga dana ocjenjuju se mlada vina, a sljedećeg je obilazak vinarija.
Tako će biti i ove godine, a manifestacija je najavljena ovog četvrtka (7.11.) u Zagrebu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, pod ravnateljskom „palicom“ Alme Radoš. Brojnim novinarima i predstavnicima medija o priredbi ali i općenito o Pelješcu i njegovim lozama i vinima govorili su i Ana Barać i Slobodan Rosić, predstavnici udruga Pelješki vinski puti i Plavac mali, te Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.
Dakako, uz slasne zalogaje potočena su i brojna pelješka vina, ne samo najpoznatiji plavac mali i ostali crnjaci u raznim kombinacijama (pa je ugodno iznenadio 100 postotni marselan, koji je obično potpora plavcima pa i dingaču), nego i bijela (pošip, rukatac, maraština, i kupaže…) te rosei.
I da podsjetim: dingač je postao prvo međunarodno zaštićeno (i to kao tada čuveno - s današnjim značenjem vrhunsko) vino s područja tadašnje Jugoslavije, dakako i Hrvatske. U nas je dingač zaštićen kao čuveni (vrhunski) još 1961. (slijedio je također čuveni postup, s isto sjajnog, susjednog položaja Postup.) A tamošnja zadruga/vinarija osnovana je 1902.

Nema komentara:

Objavi komentar