utorak, 12. studenoga 2019.


Poznati vinar Drago Kurtalj priredio je u svojoj vinariji, uz obiteljsku kuću u Plešivici na Plešivici veliku proslavu Martinja. Uz tradicionalni obred krštenja mošta i proslavu nedavnog Dragecova, brojnim gostima, prijateljima, kolegama predstavio je i svoj novi podrum (na slici sa suprugom). Prostran je, na više od 200 četvornih metara; kapaciteta do 40.000 litara. Ima četiri prostorije, u kojima su pjenušci na dozrijevanju, kao i vina, a u posebnoj su prostoriji drvene bačvice s crnim pinotom.
Kao i obično, sve je to pratila obilna ponuda, kako vina, tako i hrane. Dakako, i opet su se pekle patke-race na ražnju, a mnogo su pohvala izazvale i slasne kobasice…Od vina, u prvome redu valja spomenuti sivi pinot, ima i graševinu, zeleni silvanac, rajnski rizling, portugizac i kupaže, a i nešto starih plešivičkih sorti.
Kuća obitelji Kurtalj stara je plešivička građevina povijesne i arhitektonske vrijednosti, rijedak primjer stambene klasicističke arhitekture izvan gradskih naselja. Nevelika, vrlo simpatična kušaonica može primiti 20-ak gostiju.
Valja podsjetiti i da Drago ima i Vinsku klet u Zagrebu, na atraktivnoj lokaciji na Novoj Vesi…tamo pak 22. siječnja priređuje tradicionalni vinski blagdan – Vincekovo, s obaveznim orezivanjem trsa na ulazu u podrum. Snimio Julio Frangen   

Nema komentara:

Objavi komentar