petak, 15. studenoga 2019.


Obitelj Pilato ugledna je i značajna istarska vinarija. U zaseoku je Lašići blizu poznate Vižinade, vrlo atraktivnog izgleda i raskošnog uređenja. Bave se poljoprivredom već tri generacije, sada nastupa i četvrta – sin i kćerka. 
Prije se gospodarstvo bavilo mješovitom proizvodnjom kao i većina gospodarstva, tj. ratarstvom, stočarstvom i vinogradarstvom. Proizvodnja vina i grožđa seže od 1934. kada Ivan Pilato (pradjed) zasađuje mali nasad vinove loze, koji se smatra početkom ove vinske priče. Oko 1960. godine Končeto Pilato počinje naglo širiti vinarstvo jer se pokazalo da je to poljoprivredni proizvod koji se najbolje prodaje. 
U 90-im godinama Eliđo Pilato preuzima od oca tu proizvodnju i počinje s većim ulaganjem u strojeve i tehnologiju, te počinje sa širenjem nasada. Zlatna medalja na lokalnoj smotri Vinistra za Malvaziju 1994. godine jedan je od poticaja kvalitetnijoj proizvodnji, a dodatni poticaj je zlatna medalja 2002. godine na tada već nacionalnoj smotri Vinovita kada je Chardonnay Pilato 2001. proglašen najboljim bijelim hrvatskim vinom. Sada imaju 20 hektara i čak 12 etiketa vina!
O svemu tome bilo je govora na tradicionalnim Vinskim razgovorima Tomislava Stiplošeka, ovoga četvrtka navečer (13.11.), sada u lokalu History, opet u Tkalči, gost je bio Eliđo sa sinom. Uvod je bilo premijerno kušanje njihovog novog proizvoda, prvog pjenušca Il Principe iz 2015., od sivog pinota i chardonnaya. Pun, suh, korpulentan, mineralan, sa samo jedva 2 gr ostatka šećera i 12,5 % alkohola. Spravili su ga oko 2000 boca. Dominiraju im bijele sorte, crnih je oko 25 posto. Kušali smo korektan, pitak teran, ali najviše pohvala zavrijedio je merlot. Nakon pjenušca uslijedio je sivi pinot, sa puno komplimenata, pa isto dobar bijeli, potom i tradicionalna malvazija. A nakon nje već pravo iznenađenje malvazija sur lie, odležana na kvascima, stara (i još uvijek mlada) 10 godina. I za kraj prezentacije - slastan muškat bijeli!   
Tradicionalne plate na "Vinskim razgovorima" stigle su od Buretić Bregi kobasice, kao i drugi njihovi proizvodi. Poduzeće Buretić Bregi posluje u mjestu Bregi, na obroncima Učke, na samom ulazu u Istru. Obitelj Buretić više od 100 godina uzgaja i proizvodi domaće poljoprivredne i stočarske proizvode od mesa i od mlijeka. I to originalne autohtone proizvode po tradicionalnim recepturama a i kreiraju nove autorske originalne izvedenice istih ili sličnih proizvoda. (snimke S. Munda i arhiva)

Nema komentara:

Objavi komentar