utorak, 2. travnja 2019.


Kreacije Esplanadine chefice Ane Grgić nadmašile su kulinarstvo, postale su prava primijenjena umjetnost. Mogli su se u to uvjeriti brojni gosti, uglavnom novinari, ovog ponedjeljka (1.4.) u ranim poslijepodnevnim satima u Le Bistrou zagrebačkog hotela Esplanade. 
U „pariškom ozračju“ predstavljena je njena nova selekcija autorskih jela koja će se sada naći na novom jelovniku. Bila su i jela s roštilja – pa se ispred roštiljnice okupio podulji red gostiju…
Ana Grgić veliku pažnju posvećuje nabavci namirnica, oslanjajući se na one lokalno uzgojene, prirodne i zdrave. Pa smo mogli kušati, a već danas će biti i u redovnoj ponudi, dimljena šunka autohtone slavonske crne svinje, romanovska janjetina iz Gorskog kotara, lički krumpir, izuzetni domaći rezanci s istarskim crnim proljetnim tartufima, ručno rađeni ravioli te jadranski škampi ulovljeni vršom (!) u Podvelebitskom kanalu…sve lokalne namirnice pripremljene s dozom pariškog šika.
– Užitak je bio stvarati ovu simfoniju okusa. Nastojala sam da na jelovniku budu vrhunski sastojci domaćih uzgajivača, kaže Ana, i namirnice visoke nutritivne vrijednosti, od kojih sam nastojala kreirati ukusne, ali nesvakidašnje kombinacije jela s dodatkom francuske kuhinje. Posebno je istaknuta održivost koju Ana ističe posljednjih godina – pa su tako na jelovniku škampi ulovljeni vršama, a ne kočom, pa se tako štriri mikro ekosistem i potiču i mali ribari da se time bave.
Podulji bi bio, i vrlo maštovit, popis jela koja chefica sprema sa svojim kuharima. Tako je i sa desertima koji savršeno zaokružuju glavni obrok…
Na predstavljanju novog, proljetnog jelovnika točena su i vrsna vina: pjenušac i malvazija vinarije Tomaz iz Motovuna, sauvignon, rajnski rizling i crni pinot plešivičke obitelji Korak te sauvignon, malvazija i slasni muškat vinarije Franković iz Buja. U sve se to odlično uklopila selekcija ekstra djevičanskih maslinovih ulja isstarske obitelji Belić.
Valja napomenuti i da je Le Bistro otvoren 1986. godine i da je brzo postao značajan lokal u zagrebačkoj gastronomskoj ponudi, a šarmira i svojim interijerom i terasom. A Ana Grgić u Esplanadi je već sedam godina; ponijela je brojna ugledna i međunarodna priznanja i nagrade. (na slici je i s direktorom Ivicom Maxom Krizmanićem)          

Nema komentara:

Objavi komentar