Kreacije Esplanadine chefice Ane Grgić nadmašile su
kulinarstvo, postale su prava primijenjena umjetnost. Mogli su se u to uvjeriti
brojni gosti, uglavnom novinari, ovog ponedjeljka (1.4.) u ranim
poslijepodnevnim satima u Le Bistrou zagrebačkog hotela Esplanade.
U „pariškom
ozračju“ predstavljena je njena nova selekcija autorskih jela koja će se sada
naći na novom jelovniku. Bila su i jela s roštilja – pa se ispred roštiljnice
okupio podulji red gostiju…
Ana Grgić veliku pažnju posvećuje nabavci namirnica,
oslanjajući se na one lokalno uzgojene, prirodne i zdrave. Pa smo mogli kušati,
a već danas će biti i u redovnoj ponudi, dimljena šunka autohtone slavonske
crne svinje, romanovska janjetina iz Gorskog kotara, lički krumpir, izuzetni
domaći rezanci s istarskim crnim proljetnim tartufima, ručno rađeni ravioli te
jadranski škampi ulovljeni vršom (!) u Podvelebitskom kanalu…sve lokalne
namirnice pripremljene s dozom pariškog šika.
– Užitak je bio stvarati ovu
simfoniju okusa. Nastojala sam da na jelovniku budu vrhunski sastojci domaćih
uzgajivača, kaže Ana, i namirnice visoke nutritivne vrijednosti, od kojih sam
nastojala kreirati ukusne, ali nesvakidašnje kombinacije jela s dodatkom francuske
kuhinje. Posebno je istaknuta održivost koju Ana ističe posljednjih godina – pa
su tako na jelovniku škampi ulovljeni vršama, a ne kočom, pa se tako štriri
mikro ekosistem i potiču i mali ribari da se time bave.
Podulji bi bio, i vrlo maštovit, popis jela koja chefica
sprema sa svojim kuharima. Tako je i sa desertima koji savršeno zaokružuju
glavni obrok…
Na predstavljanju novog, proljetnog jelovnika točena su i
vrsna vina: pjenušac i malvazija vinarije Tomaz iz Motovuna, sauvignon, rajnski
rizling i crni pinot plešivičke obitelji Korak te sauvignon, malvazija i slasni
muškat vinarije Franković iz Buja. U sve se to odlično uklopila selekcija
ekstra djevičanskih maslinovih ulja isstarske obitelji Belić.
Valja napomenuti i da je Le Bistro otvoren 1986. godine i da
je brzo postao značajan lokal u zagrebačkoj gastronomskoj ponudi, a šarmira i
svojim interijerom i terasom. A Ana Grgić u Esplanadi je već sedam godina; ponijela
je brojna ugledna i međunarodna priznanja i nagrade. (na slici je i s
direktorom Ivicom Maxom Krizmanićem)
Nema komentara:
Objavi komentar