Novi nastavak Vinskih zvijezda:
Vinarija Grabovac, Proložac
Alkohol 12 %, cijena 110 kn
Herbalan
nos, jantarno žute boje, ugodna mirisa. Bogato, slojevito, puno vino.
Mineralno, užitno. Gastro: gusja pašteta, kompleksnija jela, teletina ispod
peke.
U vinariji****
SONATA MALVAZIJA DOBRAVAC, 2017.
Obrt Dobravac, Rovinj
Alkohol 13,5 %, cijena 55 kn
Nos
umjeren, ugodan. Lepršavo, voćno na nosu, karamelasto. Malo neusklađeno s
okusom.
Gastro:
rižoto s piletinom, tjestenina s plodovima mora.
U vinariji ***
SAN MARZANO COLEZZIONE CINQUANTA, 2012.
(polusuho)
San
Marzano, Italija
Alkohol
14,5 % cijena 155 kn
Amarone
stil. Tamna višnja, kompotasto na nosu.
Tanično. Moćno, ugodno, kompleksno vino. Gastro: njoki
s divljači uz pekmez od višanja, odležani (ovčji) sirevi i med.
Vivat ***
Ocijenili smo i
CUVEE
LECTUS, 2013., 12,5 %, cijena 50 kn,
Konzum
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su
neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici,
ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s
hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova,
anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina
berbe i kategorija prema ostatku šećera.
Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje
ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J
odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI: U Bistrou
Fino&Fino na Kaptolu 10, vina je točio poznati sommelier Krešo Šesnić koji
je i sudjelovao u takvim našim ocjenjivanjima. U žiriju su bili, uz
organizatoricu i voditeljicu projekta od lani Mariju Vukelić (Zlatne riječi),
novi član stalnog sastava Saša Zec, enolog, Eva Chris Tof i Jasna Šaško,
enologinje, Doris Srpek, vinska trgovkinja i osnivač
i pokretač akcije, specijalizirani novinar Vitomir Andrić. (snimke J.
Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar