četvrtak, 18. travnja 2019.


Novi nastavak Vinskih zvijezda: preporuka uz Uskrs
GRAŠEVINA DE GOTHO, 2017.
Kutjevo d.d.
Alkohol 14 %, cijena 65 kn
Herbalan nos, medne note. Vrlo elegantno vino, meko iako visokih alkohola, vrlo pitko. Skladno, puno tijelo. Uz pečeni janjeći but npr.
Diskont Kutjevo****












CICONIA NIGRA CUVEE  SUPERIOR, 2015.
Obiteljski podrum Josić, Zmajevac, Baranja
Alkohol 13,5 %, cijena 130 kn
Izražena voćnost – višnja, trešnja, crno voće.Note dima, začina, papra. Skladno i slasno, punog tijela, balansirano, bogato, užitno. Gastro: rolana janjetina s ružmarinom i cilom, pečena godedina s raznobojnim paprom, junetina s jakim umakom…
U podrumu ***










PLAVAC MALI ZENITH ANTUNOVIĆ, 2017.
Pg m. Antunović, Pelješac
Alkohol 14,5 % cijena 49,98 kn
Intenzivne boje, miris mora na prvu...malo zatvoreno, jakih tanina. Izražena voćnost – miris kupina, rogač. Kompleksno i zaokruženo. Još mlado ali odličnog potencijala. Gastro:  tuna na žaru, ražnjić od tune, crna čokolada...
Vrutak ***
MUŠKAT ŽUTI PRODAN, 2018. (poluslatko)
PTO Prodan, Višnjan
Alkohol 10,2 % cijena 43,98 kn
Nježne žute boje, mirisno, medno cvjetno, herbalno. Ugodne kiseline. Gusto, izbalansirano, mlado ali pitko. Gastro: pinca, cheese cake, kremšnite...
Vrutak ***












PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI:  U Bistrou Fino&Fino na Kaptolu 10, vina je točio poznati sommelier Krešo Šesnić koji je i sudjelovao u takvim našim ocjenjivanjima. U žiriju su bili, uz organizatoricu i voditeljicu projekta od lani Mariju Vukelić (Zlatne riječi), novi član stalnog sastava Saša Zec, enolog i vinski marketing, Eva Chris Tof i Jasna Šaško, enologinje, Doris Srpek, vinotekarka i osnivač i pokretač akcije, specijalizirani novinar Vitomir Andrić. (snimke J. Frangen)


Nema komentara:

Objavi komentar