nedjelja, 27. siječnja 2019.


Čekao je Boris Drenški Bodren još od lanjskog uobičajenog termina za berbe grožđa i – dočekao. Dočekao je temperaturu od – 7 stupnjeva kako zakon nalaže i ove se subote, još u noći uputio u posebnu, ekskluzivnu berbu. Brao je smrznuto grožđe (koje po zakonu mora nakupiti čak 127 stupnjeva Oechsla šećera), koje iz preše curi gusto kao med, od kojeg će spraviti nadasve cijenjeno i skupocjeno ledeno vino.
Nije mu to prva takva berba, ovaj se Zagorac (Rusnica blizu Huma na Sutli) već nakupio sjajnih odličja za svoja predikatna vina; posebno se ističe trofejno priznanje – regionalni pobjednik - ugledne svjetske revije Decanter (na slici sa Stevenom Furierom).
Sada su obrani  chardonnay i bijeli pinot, na položaju Zorkovac gdje je vinograde Drenški posadio prije pet godina. Na 4 ha ima 20.000 trsova, ukupno na šest lokacija na 5,5 ha oko 27.000 loza. Prvi vinograd bio mu je na obližnjoj Vinagori. Chardonnaya će biti oko 250 litara, pinota oko 150. U berbi je bilo 15-ak berača, trajala je 6 sati s preradom; počeli su već u 3 sata u noći!
Podsjetit ću i na svoj članak otprije nekoliko godina: doslovno iz već legendarne kućne garaže, u nepuno desetljeće vinuo se među hrvatske vinske zvijezde. Boris Drenški, poznatiji kao Bodren prema nazivu tvrtke tj. vinarije, od početka bavljenja lozom okrenuo se najvišim vinskim dometima. U zaseoku između Pregrade i Huma na Sutli, u Rusnici, koju je upisao na svjetsku vinsku kartu, proizvodi od prvog dana predikatna vina, od kasnih berbi do najviših i najcjenjenijih kategorija, ledenih i izbornih berbi prosušenih bobica... Prvo službeno vino napunio je u gotovo tisuću bočica od 0,25 l iz berbe 2003. Tvrtku je osnovao 1999. kada je imao 42 godine, bez svoga vinograda. Sadio je sve provjerene internacionalne sorte: chardonnay, rajnski rizling, pinot sivi i bijeli, pa i traminac, koje su se na zagorskim bregima, očito s odličnom mikroklimom i tlom, s finim kiselinama, pokazale itekako podobne za najviše predikate, dotad u toj regiji potpuno nepoznate. Prvih godina doista je vino njegovao u bivšoj garaži. Nakon učestalih priznanja i uspjeha, Drenški je uvidio da se mora razvijati, ulagati. Uz kuću je 2011. proširio garažu i opremio podrum primjeren vinariji, uredio je i omanju, ali vrlo luksuznu i otmjenu kušaonicu.
Bodren je ponešto i izvozio, npr. u Kinu, a ta plemenita kapljica tražena je u Dalmaciji, poglavito u Dubrovniku.

Nema komentara:

Objavi komentar