petak, 1. veljače 2019.


Dupkom puna Kristalna dvorana hotela Westin, i izlagača i publike, ovog četvrtka (31.1.), potvrda je da je manifestacija En Primeur  itekako popularna. Dokazuje to i stalni porast, iz godine u godinu, izlagača i posjetitelja, kažu organizatori. Uobičajeno, kako i ime kazuje, bilo je to premijerno kušanje mladih bijelih vina iz berbe 2018.; graševina, pošipa, pušipela i vina drugih sorti, ponešto i ružičastih te starijih godišta crnih vina. Stručnjaci i kupci ekskluzivno su ih kušali prije izlaska na tržište.
Predstavilo se više od 60 vinara iz tri hrvatske vinske regije, Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja. u organizaciji njihovih udruga: Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae, uz asistenciju HGK. Na slici su njihovi šefovi, Ivica Kovačević, Vlado Krauthaker i Bojan Štampar.
 Ovogodišnji En Primeur potvrdio je snagu i kvalitetu hrvatskih vinogradara i vinara iz predstavljenih regija. Hrvatska vina postaju sve prepoznatljivija na europskom, pa i svjetskom tržištu, o čemu svjedoče brojne nagrade koje iz godine u godinu osvajaju hrvatski vinari sa svojim vinima. Dojmovi o berbi vinogradara iz Dalmacije, Međimurja te Slavonije i Podunavlja govore o tome kako Hrvatska obiluje bogatom vegetacijom i izvrsnim klimatskim uvjetima, što utječe na proizvodnju lepeze vinskih sorti koje zadovoljavaju i najistančanija nepca svjetskih kušača, stručnjaka i sommeliera. Notu tradicije, notu modernosti i notu berbe za pamćenje imali smo prilike doživjeti na manifestaciji En Primeur 2019., javlja organizatorica Danira Orešić, PR Lightkomunikacije. Predstavnici vinskih regija i etablirani vinari, dodaje, osvrnuli su se na berbu 2018. godine i podijelili s nama svoja iskustva.
Tako Vlado Krauthaker, o berbi 2018. u Slavoniji kaže „Što se tiče uroda, bila je nešto obilnija u odnosu na prethodnu. Imali smo berbu koja nam je osigurala zalihu vina, a kvaliteta je vrlo dobra te ima odličnih vina.„
Iza nas je jedna od težih vinogradarskih godina, koja je s vegetacijom krenula vrlo kasno.
Oborina je bilo dosta, ali pravilno raspoređenih, pa je berbu dočekalo kvalitetno i zdravo grožđe. Vina su vrlo svježa, s laganijim do srednjim alkoholima i izražene voćnosti, rekao je David Štampar u osvrtu na međimursku vinogradarsku sezonu.

Ivica Kovačević za berbu 2018. u Dalmaciji kaže: Još jedna posebna vinogradarska godina koju su definirale idealne padaline tijekom vegetacije i optimalne temperature koje su pogodovale dozrijevanju grožđa. Ovo je bila jedna od onih berbi koju odlikuju dobri prinosi i odlična kvaliteta grožđa. Vjerujemo da će se o berbi 2018. pričati  sljedećih godina kao o izuzetnoj i koja se u vinarskim krugovima pamti s posebnim zadovoljstvom.“
''Od prošlogodišnje berbe očekujemo zaista puno.Ohrabruje da je u prvih 10 mjeseci izvoz vina porastao za više od 22 posto u odnosu na lani, i to kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca; vina više cjenovne kategorije. Dokaz je to da nas sve više počinju cijeniti i izvan naših granica'', rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević.
Još valja reći pohvalan podatak da su stasali mladi vinari i vinarke koji uspješno nasljeđuju roditelje veterane (Perakica, Antunović, Lovrec...); pojavilo se i nekoliko novih, mlađih vinara i etiketa, npr. Munđarov Breg obitelji Palašek iz Lopatinca.


Nema komentara:

Objavi komentar