petak, 15. veljače 2019.


Vinarija Anđelini, u blizini Pazina, koja njeguje stoljetnu tradiciju vinogradarstva obitelji Velan i Anđelini, vinograde ima i na području  Velanovog Brijega, gdje se protežu do visine od 474 m, i najviši su u Istri. I njihovi su vinogradi na različitim tlima, položajima i ekspozicijama pa iz njih dolazi vrhunsko grožđe različitih svojstava što je izvrsna podloga za proizvodnju raznovrsnih,  vrhunskih vina. Abeceda finih zalogaja, u projektu Vinske srijede nakon posla  (Wine Wednesday AfterWork) Marije Vukelić ugostila je 13.2.  tu vinariju, a predstavili su je bračni par Anđelini, Ranko  i Klaudija sa sinom Dominikom, studentom 4. godine Agronomskog fakulteta u Zagrebu (imaju još dvoje djece). (na slici J. Frangena)
Vinarija Anđelini ponosno njeguje stoljetnu tradiciju vinogradarstva. Cijela je obitelj u vinu, živi sa svojim vinima a obiteljski je hobi i – pčelarstvo. Povijest obitelji ispričao je otac Ranko, dipl. ing.  agronomije, koji je ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu preuzeo od djeda. Prisjetio  se vremena kad je devedesetih prestao raditi u Purisu i unajmio 14 ha vinograda malvazije. Već tada je razmišljao koje sorte još zasaditi, pa je izbor pao na međunarodne (chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, a kasnije i syrah). Danas imaju 8 etiketa; malvazije  se nude kao pjenušavo i mirno vino, a  vinificiraju se u inoks tankovima i bačvama 225 l od akacije.
Počelo je vrlo dopadljivim pjenušcem D'Angelo (nadimak drugog sina), spravljenim 2015. od malvazije, charmat ili tankovskom metodom -  uz grissine. Uslijedila je Malvazija pazinska 2016., nostalgično prisjećanje na prvu bocu malvazije na našem tržištu, s takvim nazivom. Poslužena je s tradicionalnim kolačima – cukerančićima, koji su se nekad radili samo za blagdane, a nedavno je izrada cukerančića zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro. U procesu izrade umaču se u Pazinsku malvaziju i zatim posipaju šećerom. Ta se Pazinska malvazija vinificira samo u inoks tankovima,  a grožđe dolazi iz vinograda na sivoj zemlji iz kojih je i nekada dolazilo grožđe za Pazinsku malvaziju.  
Malvazija Filomena 2017. macerira se dva dana, a nastaje spojem dijela vina iz inoksa i dijela koji zrije u barrique bačvicama od akacije; pratili su je miješani sir i zelene masline.  Uz Malvaziju istarsku 2015.  (preteču Filomene, koja 2015. nije još nosila to ime), zrelo, puno, kompleksno vino  - poslužen je sir s tartufima. To je vino osvojilo zlatnu medalju na Vinistri 2018. Od crvenih vina, za kraj degustacije, odabrana su dva Domenica. Premijeru  je imao mladi Domenico (2017.),  nastao od caberneta sauvignona, merlota i syraha. Merlot i syrah su brani i vinificirani zajedno, cabernet sauvignon 15-ak dana kasnije, također je zasebno vinificiran. Potom vina idu u bačve od dva različita hrasta (francuski i slavonski) i nakon 12 mjeseci vino se puni u boce. Uz njega je servirana izvrsna domaća svinjska kobasica obitelji Anđelini uz namaz od bagremovog meda s tamnom čokoladom i maslinovim uljem. Za kraj, iz dekantera se točio Decanterovim zlatom okrunjen, sa 95 bodova! Domenico 2015.   
Obitelj Anđelini je na području Velanovog Brijega (brdo i istoimeno selo) smještenog južno od Pazina, a  južno i jugoistočno od Pazina sve do Gračišća protežu se vinogradi na površini od 14 ha. Danas obitelj Anđelini obrađuje  65.000 trsova raznog sortimenta, a posebno malvazije, chardonnaya, merlota, cabernet sauvignona, syraha te muškata.

Nema komentara:

Objavi komentar