petak, 22. veljače 2019.


Iako je graševina glavni slavonski vinski favorit, pa tako i Vinarije Perak, na drugim Vinskim razgovorima zvijezda je bio – merlot! „Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom i gostujućim vinarijama“ nova je manifestacija koju organizira Udruga G.E.T., u suradnji s kavanom Procaffe u Tkalčićevoj ulici.
Ovoga četvrtka (21.2.) gostovala je ugledna kutjevačka vinarija Ivice Peraka koju su predstavljali mladi nasljednici, kćerka Maja i sin Ivan; ona, diplomirana ekonomistica, zadužena za marketing i promocije, a 23-godišnji Ivan bavi se pomalo vinogradom i podrumom, jer pohađa čak dva fakulteta – uz Agronomski i Farmaceutski.
Predstavljeno je sjajnih šest vina – mladi sauvignon i iz berbe 2017., potom chardonnay, pa dvije graševine Mitrovac, mlada i iz 2017. Uslijedila je njihova novost, muškat žuti, poluslatki, sa 30 grama ostatka šećera. I na kraju poslastica, već spomenuti merlot.   
Ivica Perak značajno je ime slavonskog i hrvatskog vinarstva. Slavu je stjecao još u kutjevačkom Kombinatu, gdje se zaposlio 1986. godine, a 1992. postao je glavni enolog nakon odlaska Vlade Krauthakera, pa i šef. U PPK Kutjevu, potom Kutjevo d.d., proveo je 26 godina. S berbom 2012. otputio se iz Kombinata u privatni biznis, s vlastitim vinogradima i vinarijom. Rođen je baš u Kutjevu, u staroj kutjevačkoj obitelji koja se stoljećima bavila vinogradarstvom. Diplomirao je 1986. na zagrebačkom Agronomskom fakultetu.
Imaju 18 hektara vinograda, i to na sjajnom položaju Mitrovac, možda i najboljem u kontinentalnoj Hrvatskoj, te na susjednom Vetovu. Najviše je dakako graševine, oko 70 posto. Graševinu rade u svim kategorijama, sve do ledene. Imaju i traminac, rajnski rizling i sivi pinot. Novi su im nasadi i u obližnjem Lukaču i to crnih sorata – uz merlot, vrhunske kategorije, uzgajaju i cabernet sauvignon i zweigelt. Sada napune oko 50.000 boca.
Vinarija je u središtu Kutjeva, a u susjedstvu pripremaju gradnju novog podruma za pola milijuna litara vina. Bit će i drvenih bačava. Gradit će i apartmane za smještaj 12 osoba.
Vina Perak već skoro godinu dana imaju novu, atraktivnu i sjajno dizajniranu etiketu, čiji je autor Mario Hlača. Na brojnim domaćim i međunarodnim vinskim smotrama vina su im osvojila brojna najviša odličja. (snimke Julio Frangen)
 

Nema komentara:

Objavi komentar