petak, 11. siječnja 2019.


Vinske zvijezde
Château d'Arche Grand cru classé Sauternes, 2010.,
Sauternes, Francuska
Alkohol 14 %, cijena 89,50 kn (0,375 l)
Miris bijeloga cvijeća, slasno, ujednačenih kiselina. Živo, puno, alkoholno vino. Toplo i kompleksno. Na nepcu bademi, orašasti plodovi. Gastro: samostalno kao desert; uz ušećerene bademe; mousse od bijele čokolade s prženim bademima. (sauvignon b. i semillon)
Miva *****









Radovan Cabernet Sauvignon, 2016.,
Vina Radovan, Radovani, Višnjan
Alkohol 13,5 %, cijena 90 kn
Miješano crveno i crni voće na nosu, začini, papar.  Otvara se duhan i crna čokolada. Punog okusa. Lijepo zaokružen mirisi drva koji ne strši. Zaobljeni tanini. Za predjela (pršut istarski), te meso i divljač.
U vinariji ***










Muškat žuti Süber, 2017., (poluslatko)
OPG Dušica Siber, Erdut
Alkohol 12,5 %, cijena 75 kn
Na nosu bijelo cvijeće. Svježe, jednostavno, elegantno vino. Ugodno, pitko, svježe. Skladnih kiselina i šećera. Npr. uz rižoto s račićima…
U vinariji ***











Benmosché Family Zinfandel, 2013.,
Diamond Hill Vineyard, Viganj, Pelješac
Cijena 200 kn (0,375 l)
Na nosu amarena, suha šljiva. Ugodan okus. Herbalne note, jači tanini. Treba mu još vremena.
U vinariji (bod do srebra)













PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI:  Još vina ocijenjenih u seriji Blagdanska vina. Ocjenjivali smo u  kavani hotela Dubrovnik. U žiriju su, uz šeficu akcije (Marija Vukelić), hrvatskog prvaka sommeliera Ivana Juga, predsjednika komisije, bili i Jelena Balog,  Ivana Krajančić, Martina Miličević i Vito Andrić. Točio je Krešo Muhar. Snimao je Julio Frangen.
Partner voda Kala i Kalnička.





Nema komentara:

Objavi komentar