četvrtak, 12. travnja 2018.


Pravi potez poznate istarske vinske obitelji Benvenuti: braća Albert i Nikola došli su u Zagreb, u organizaciji Vinarta Saše Špiranca, predstaviti svoja nova vina koja kreću na tržište. 
Premijera je u restoranu Vinodol počela sjajnim Roseom od terana iz 2017., vino je to koje će pratiti i mnoga jela, nije samo aperitiv. Sa sljedećim vinom iz te berbe nije bilo dvojbi, njihova je malvazija već godinama konstanta. Malvazija Anno Domini također je njihov proslavljeni brend; iz 2016. je, macerirana dulje, odležavana u hrastovim bačvicama. Sam Albert reći će – možda i najbolja u posljednjih 10 godina. Premijeru je imalo i vino Caldierosso '16, kupaža terana, nebbiola (!) i tempranilla! Posve neuobičajene sorte u nas, a sjajna vina; za kraj prava poslastica, Muškat San Salvatore iz 2013. (metoda – passito). (snimke J. Frangen)
Benvenutiji su lani je proglašeni u izboru Vinarta za našu najbolju vinariju. Dobitnici su i niza vrhunskih svjetskih odličja, uz ostalo na Decanterovim ocjenjivanjima, IWC-u, na Vinistri…
Sva ta vrsna vina pratili su odlični zalogaji slavnog chefa Vinodola Zdravka Tomšića. 
Podsjetit ću i na svoj raniji članak o toj uzornoj obitelji: vinarija Benvenuti već je niz godina u samom vrhu istarskog, dakle i hrvatskog vinarstva. 
Ta simpatična, skromna obitelj iz Kaldira blizu Motovuna, i otac Livio, dosljedno njeguje vlastiti stil i u vinogradu i u podrumu, rezultat čega su vina posebnih odlika i vrsnoće. Vinogradi, sada već  20-ak hektara, na izvrsnim su mikrolokacijama, s blagotvornim utjecajem obližnjeg mora te Učke i slovenskih planina, na visinama i do 400 metara. Sorte, dakako, domorodne, lokalne. Tlo, bijela odnosno siva zemlja (terre bianche), obilje sunca ali i svježe noći, sa stalnim povjetarcem koji sprječava bolesti i minimalizira uporabu zaštitnih sredstava prvi su čimbenik uspjeha. Važan je i njihov rad u vinogradu – ograničavanje prinosa, što s malvazijom i teranom, njihovim glavnim sortama, nije nimalo lako. Potom, ne žure se s berbom, čekaju punu fenolnu zrelost grožđa, pa i od tog „divljaka“ terana stvaraju respektabilno vino. Ni u podrumu se ne žure, fermentacije potraju po 15-ak dana, vino u velikim drvenim bačvama od 2000 litara dozrijeva i po dvije godine pa se onda puni u boce, pa opet čeka pravi trenutak za put u prodaju…



Nema komentara:

Objavi komentar