petak, 13. travnja 2018.


Art galerija Lauba ponovno je poprište zanimljivih vinskih događanja. Ovog vikenda, počelo je sada u petak a finale je ove subote, održava se jedinstven festival maštovitog naziva – Vina iz davnina. 
Revija je to, u organizaciji Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, vina od autohtonih hrvatskih sorata vinove loze. Izlaže 70-ak vinara s domorodnim sortama, na sjeveru od pušipela, kraljevine, preko škrleta sve do juga, do bratkovine, zlatarice, pošipa, i dakako plavca malog. No poseban je kuriozitet najrjeđa sorta na svijetu – smrdlovina crna, koju jedino ima Mladen Anić (vinarija Figurica, Tilia, Smilčić pokraj Benkovca) – oko 4000 trsova.  
Zamijetio sam i ionako rijedak „sokol“ nakon Severa (PG Lovrek iz Klanjca); nova vinarija na Kastvu vrijedna posjeta je OPG D. Rubeša (belica); Kašetica je riječki Centar autohtonih proizvoda Primorsko-goranske županije; Katunarova žlahtina St. Lucija pravi je užitak…
 Organizator ističe da je cilj revije unaprijediti našu poljoprivredu „kroz prepoznatljiv i jedinstven turistički proizvod“.
Uoči manifestacije održano je i ocjenjivanje; prijavilo se 63 proizvođača sa 121 vinom proizvedenim od 26 sorata. Dodijeljene su 2 velike zlatne medalje i 33 zlatne; najbolji je Pušipel prestige – izborna berba 2011. Podruma Cmrečnjak iz Sv. Urbana. Šampion u kategoriji bijelih vina Kontinentalne Hrvatske je  Škrlet 2017. Vinarije Voštinić-Klasnić iz Graberja Ivaničkog; u Primorskoj Hrvatskoj Pošip 2017. Vinarije Milan iz Kaštel Novog a kod crvenih vina Primorske Hrvatske Dingač Plavac mali crni Ive Violića „Jurica vina“ iz Potomja.     
Festival je otvorio ministar Tomislav Tolušić.

Nema komentara:

Objavi komentar