srijeda, 11. travnja 2018.


Muzej u loncu naziv je jedinstvene monografije i posebnog etnološko-antropološkog
i gastronomskog projekta Gradskog muzeja Požega.
Autorica knjige je ravnateljica Muzeja Maja Žebčević Matić (na slici), a dulje vrijeme u Slavoniji, Baranji i Srijemu 16 muzeja, od Virovitice do Iloka, obilazili su kulinarske pozicije vrijedne pozornosti, skupljali stare, autentične recepte ali i slagali priče o svemu tome, tako da njena knjiga ima i literarnu vrijednost. U monografiji su 24 priče i 33 recepata, a cilj je da se „istaknu vrijednosti tradicijske prehrane i jela koja imaju sjajan potencijal, ponajprije u turističkoj primjeni i ugostiteljstvu“.
Monografija je predstavljena u Osijeku i u Zagrebu u prepunoj velikoj dvorani Muzeja Mimara. Osim autorice, o knjizi su nadahnuto govorile Julija Matanović, književnica, Melanija Belaj i Tanja Kocković Zaborski, recenzentice. Na priredbi je nastupio i slavni mješoviti zbor Glazbene škole Požega, ispraćen burnim pljeskom.
Nakon predstavljanja publikacije, gosti su se mogli počastiti sa 13 biranih i rijetkih, gotovo zaboravljenih  specijaliteta slavonske kuhinje, te ih zaliti vinima kutjevačke vinarije Perak. (snimio J. Frangen)

Nema komentara:

Objavi komentar