četvrtak, 1. lipnja 2017.



Na feričanačkim vinima odnedavna piše: Feravino 1804. Nova je to, studiozno osmišljena etiketa ove poznate slavonske vinarije na kojoj taj datum označava njeno prvo pismeno spominjanje. Vinarija u Feričancima u sklopu tvrtke Osilovac d.o.o. posljednjih je nekoliko godina doživjela značajne promjene, i u vinogradima i u podrumu. Neke su površine iskrčene, sađene su nove sorte. U podrumu su se 'namnožile' manje drvene bačve…Odraz je svega toga i novi vizualni identitet njihovih vina, ovoga puta linije Dika koja je upravo predstavljena na najvišem zagrebačkom neboderu Rooftop cafe baru restorana Lateral u Strojarskoj…kreacija je ljubljanskog studija Kofein, kojem je direktorica Zarja Vintar. Nova je, upadljiva etiketa a i boce za neka vina su burgundijske.
Glavni enolog Vinarije Feravino Marijan Knežević (od 2015., ali mu je prva berba 2016.) i poznati slovenski enolog (i vinar) Matjaž Lemut, njihov suradnik već nekoliko godina, nadahnuto su opisivali ono što je ispod tih novih etiketa, onu promjenu koju su inicirali u dobivanju novog tipa Feravinovih vina, iz lanjske berbe već otprije etablirane linije Dika: graševine, chardonnaya, bijelog pinota, frankovke rosea te frankovke i merlota iz 2015. Najkraće, krasi ih svježina, voćnost, punoća okusa, pitkost…Odlično će pristajati i uz razne gastronomske poslastice, ne samo slavonske.

Zanimljivo je i da su nove etikete (i linije Miraz) inspirirane faunom, leptirima, fazanom npr. pa je tako na Dikama – fazanovo pero. Odmah spomenimo i još jednu značajnu novost: prešli su, pametno i u skladu sa svjetskim trendom, na navojne čepove.
Važno im je usmjerenje da sa cijenama svojih vina budu konkurentni u ponudi u ugostiteljskim objektima.
Čuli smo, ali ne i kušali, još neke značajne novosti – napravili su 'slatkiš', prvi visoki predikat od frankovke; također, slijedi i njihov prvi pjenušac. A najavljene su i novosti u njihovoj turističkoj ponudi do kraja godine – pa će glavni podrum moći primati i posjetitelje, turiste, također i poznata vila na lokaciji Goveđa glava, ponajboljem vinogradarskom položaju u tom području.  
Uzvanicima se obratio i poznati umjetnik Mile Rupčić, koji je već godinama u SAD-u, a preko jedne vinske tvrtke uvezao je baš Feravina.

Nema komentara:

Objavi komentar