petak, 29. srpnja 2016.Nova serija ocjena Vinskih zvijezda.
CHARDONNAY VRHUNSKO VINO, 2015.
Kutjevo d.d., Kutjevo
Alkohol 13,5 %, 46 kn
Dotjerano, složeno, puno, gusto, sočno. Lagani dobri botritis. Skladno, zaobljeno, pitko, ugodno.
Konzum ***
GRAŠEVINA VRHUNSKO VINO, 2015.
Iločki podrumi, Ilok
Alkohol 13 %, cijena 55 kn
Dobro, ali djeluje starije, nedovoljno sklada. Osjeti se botritis.
Vinoteke Iločkih podruma ***
Ocijenili smo iROMEO MALVAZIJA ISTARSKA, 2015.

R. Licul, Nedeščina, alkohol 13,5 %, cijena 50 kn, u Vinariji


SILVANAC ZELENI, 2015.
PP Orahovica, alkohol 12,5 %, cijena 55 kn, Vrutak

PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Ocjenjivano je 15. lipnja u Hotelu Puntijar na Gračanskoj cesti, uglavnom vina koja se atribuiraju kao ljetna. U žiriju su bili Boris Bernašek, vinski trgovac, Ivica Perak, enolog i vinar, te organizatori, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Posluživao je Nikola Brezić. 

Nema komentara:

Objavi komentar