četvrtak, 7. srpnja 2016.Nova serija ocjena Vinskih zvijezda.
GRAŠEVINA  VRHUNSKO VINO, 2015.
Kutjevo d.d., Kutjevo
Alkohol 13 %, 55 kn
Svježe, voćne arome. Kompleksno, slojevito, pitko, živo. Slankast okus, fine kiseline. Uz jača mesna jela ili masniju ribu.
Konzum ****BONAPARTE PLAVAC MALI, 2015.
Vina Rota, Kuna, Pelješac
Alkohol 13,5 %, cijena 50 kn
Uredno, čisto, pitko. Iako djeluje kao svakodnevno vino, ipak je slojevito, kompleksno. Uz jača jela.
Vrutak ***LAVAU COTES DU RHONE, 2014.
Lavau, Francuska
Alkohol 13 %, cijena 69,90 kn
Dojmljive boje i arome. Puno, snažno, ali i nezahtjevno. (syrah, grenache)
French ConnectionSAUVIGNON, 2015.
PP Orahovica
Alkohol 12,5 %, cijena 45 kn
Sortnost se osjeti, dominira list rajčice. Reducirano.
Vrutak
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Ocjenjivano je u Hotelu Puntijar na Gračanskoj cesti.  Kušana su uglavnom vina koja se atribuiraju kao ljetna, od njih mnoga koja su imala i premijeru u javnosti. U žiriju su bili Boris Bernašek, vinski trgovac, Ivica Perak, enolog i vinar, te organizatori, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Posluživao je Nikola Brezić. 


Nema komentara:

Objavi komentar