Španjolska je svjetska vinska velesila: ima najviše vinograda – milijun i 21.000 hektara; treća je po proizvodnji vina, s više od 38 milijuna hektolitara, iza Francuske sa 46,804 milijuna i Italije sa 38,211 milijuna hl. Iznimno je bogata autohtonim sortama, ima ih gotovo stotinu. Djelić je to priče ispričane u hotelu Sheraton na Vinskoj radionici o španjolskim vinima koju je vodio naš poznati enolog Franjo Francem (na slici), a koju je organiziralo, uz asistenciju ICEX-a, španjolsko veleposlanstvo i njihov Ured za gospodarstvo i trgovinu, kojem je na čelu Joaquin Marquez Perez, koji je uvodno govorio.
Španjolsko je vinarstvo zanimljivo i po tome što su vinogradarske
regije raspoređene posvuda po toj golemoj zemlji, u različitim klimatskim
uvjetima i s različitim tlima, što vinima daje veliku raznovrstnost i
osebujnost. Zato je na radionici i predstavljeno 12 vina iz različitih regija,
a uvod je bila cava, poznati naziv za katalonske pjenušce. U prvom je planu
dakako bila u svijetu najpoznatija Rioja i najcjenjenije španjolsko crno vino
tempranillo. Kušana su vina vinarija Segura Viudas, Esteban Martin, Grupo
Yllera, Paco&Cola, Marques de Caseres, Bodegas Faustino, Solar Viejo i
Torres, od sorata kao što su macabeo, parellada, verdejo, albarino, garnacha,
graciano, ali i od nekih internacionalnih...Neka od njih prisutna su i na našem
tržištu u vinotekama.
Cava je bila Aria Brut Nature, od Segure Viudas, pjenušac složen
od tipičnih sorti macabeo, parellada i xarello, koji je na vlastitim kvascima
proveo 15 mjeseci. Elegantan je, pun, svjež, mirisa po briošu i voću. Esteban
Martin White '15 zanimljiva je kombinacija
sorti chardonnay i macabeo, a dolazi iz vinograda na visini 600 do 800 metara!
Odlikuje ga zato mineralnost i punoća. Yllera Verdejo Night Harvest '15 vrlo je
voćno i svježe vino, puno, od sorte verdejo, brano noću (!), što se vidi i u
nazivu; nekoga će podsjetiti na našu graševinu ili malvaziju. Grupo Yllera
inače je odnedavna u vinskom biznisu. Isto je i s vinarijom Paco&Cola čiji
smo kušali albarino iz '14, voćan, i s notom citrusa. Iz istog je podruma iWine,
također albarino, zanimljiv uradak jer je macerirao oko osam sati, a hlađen je
suhim ledom. Zato je bogate arome, osjeti se zrelo voće, u ustima je puniji,
bogatiji. Esteban Martin Reserva '11 ugodno je, meko, slatkasto vino (ali
suho), s čak 14,5 % alkohola koji ne strši, i s finim taninima; u mirisu ima
crnog bobičastog voća. Složeno je od garnache (grenacha) i caberneta
sauvignona. Yllera 12 Meses '12 snažan je, komleksan tempranillo, s ponešto
hrapavim taninima, s notama crnog voća i začina, dugo traje...Marques de
Caseres Crianza '11 jedno je od slavnijih španjolskih vina, kupaža tempranilla,
garnache tinte i graciana. Odaje dim, drvo, crno voće, čokoladu...toplo je,
grije. Faustino Crianza 100 % je tempranillo, prava zvijezda Rioje. Voćno je,
osjeti se zrela trešnja, kompleksno je, slasno, zaobljeno, svilastih tanina, nadasve
pitko. Iz Španjolske u svijetu je najpoznatija vinarija obitelji Torres; njihov
Habitat '13 predstavljen na radionici ekološko je vino, kupaža syraha, koji
dominira u ovoj mješavini, i garnache: čokolada, smola, papar, meko je,
zaobljeno, zrelih tanina. Solar Viejo Reserva '11 spoj je tepranilla i
graciana; osjete se začini, cimet, klinčići, vrlo je meko, svileno, slatkasto,
podatno, pitko vino. I za kraj jak adut: Faustino I Gran Reserva iz 2004., u
odličnoj kondiciji, finih tercijarnih aroma, s mirisom po čokoladi, duhanu,
koži. Ozbiljno, konkretno, zrelo i slojevito vino, pripitomljenih, mekih
tanina, osjete se griotte, vrlo pitko. Većinom je u sastavu tempranillo,
ponešto je i graciana i mazuela.
Prva takva vinska radionica održana je lani u listopadu,
također u Sheratonu pa su, rekao je g. Perez, ponukani dobrim rezultatom odlučiti ponoviti
je. (snimio Julio Frangen)
Nema komentara:
Objavi komentar