Nova serija ocjena Vinskih zvijezda.
M EDICION LIMITADA,
2013.
Vina Caliterra, Čile
Alkohol 14,5 %, 127 kn
Bogato i gusto, sočno,
toplo, potentno. Složeno, svježe, skladno, snažnog tijela. Voćnost, čokolada,
vanilija. Uz rafinirana jela.(syrah, grenache, carignan, roussanne)
Vivat fina vina ****
WHISPERING ANGEL ROSE,
2015.
Caves d'Esclans, Francuska
Alkohol 13,5 %, cijena 263 kn
Živo, svježe, složeno,
ozbiljno vino. Kristalno nježne ružičaste boje, voćno, cvjetno i mineralno. Zaobljeno,
skladno, puno, ljupko. Uz školjke, plavu ribu, puževe, gljive...(grenache,
rolle/vermentino, cinsault)
Svijet vina ***
ENTRE-DEUX MERS,
2015.
Chateau les Tuilleries, Francuska
Alkohol 12,5 %, cijena 70 kn
Dotjerano, dopadljivo,
nekomplicirano. Miris mediteranskog bilja. Vitko, ugodno.
Vino.hr
PLAVAC ANTUNOVIĆ, 2015.
M. Antunović, Pelješac
Alkohol 13,5 %, cijena 27 kn
Nekomplicirano,
korektno svakodnevno vino. Uz masnija jela.
Vrutak
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su
neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici,
ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s
hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova,
anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina
berbe i kategorija prema ostatku šećera.
Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje
ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s
odličnim odnosom cijene i kakvoće ):
ŽIRI: U restoranu Potkova na Kajzerici u žiriju su bili Ivan
Dropuljić, direktor međunarodnog festivala vina i kulinarike Zagreb
Vino.com, Slaven Jeličić, enolog i
vinar, sommelieri Darko Lugarić i Krešo Šesnić te organizatori Ivo Kozarčanin,
Željko Suhadolnik i Vitomir Andrić. Vina je posluživao Dario Krklec.
Nema komentara:
Objavi komentar