nedjelja, 15. svibnja 2016.Nova serija ocjena Vinskih zvijezda.
CAMPO ROMANO LANGHE PINOT NERO, 2012.
Poderi Colla, Italija
Alkohol 13,5 %, 161 kn
Kompleksno, živo, dotjerano, zrelo, skladno. Lijep miris. Zaobljeno, jako, grije, meki tanini.
Bornstein ****
CARTIZZE PROSECCO SUPERIORE VALDOBBIADENE, dry, 2015.
Adami, Italija
Alkohol 11,5 %, cijena 329 kn
Tipičan prosecco, dopadljiv, koketan i znatno profinjeniji od većine drugih. Živ i svjež, vitak, u mirisu dosta voćnosti. Pristaje uz školjke ali i uz voćni desert s jagodama...(sorta glera)
Svijet vina ***

PETULA ROSE, 2015.
Marrenon, Francuska
Alkohol 13 %, cijena 75,50 kn
Lijepe žive, svjetlije i nježne ružičaste boje. Voćno, mineralno, ima punoću, u ustima slankasto.
MivaTRAMINAC&GRAŠEVINA CUVEE, 2015.
Iuris, Erdut
Alkohol 11,5 %, cijena 30 kn
Aromatično po tramincu, voćno – marelica, vitko, slatkasto. Dopadljivo širem sloju potrošača.
Gastro PantheonPRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. 
ŽIRI: U restorana Potkova na Kajzerici pokraj Hipodroma, održana je nova serija ocjenjivanja vina za naše Vinske zvijezde. U žiriju su bili Ivan Dropuljić, direktor međunarodnog festivala vina i kulinarike Zagreb Vino.com,  Slaven Jeličić, enolog i vinar, sommelieri Darko Lugarić i Krešo Šesnić te organizatori Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vitomir Andrić. Vina je posluživao Dario Krklec.

Nema komentara:

Objavi komentar