Nova serija ocjena Vinskih zvijezda.
CAMPO ROMANO LANGHE
PINOT NERO, 2012.
Poderi Colla, Italija
Alkohol 13,5 %, 161 kn
Kompleksno, živo,
dotjerano, zrelo, skladno. Lijep miris. Zaobljeno, jako, grije, meki tanini.
Bornstein ****
CARTIZZE PROSECCO
SUPERIORE VALDOBBIADENE, dry, 2015.
Adami, Italija
Alkohol 11,5 %, cijena 329 kn
Tipičan prosecco,
dopadljiv, koketan i znatno profinjeniji od većine drugih. Živ i svjež, vitak, u
mirisu dosta voćnosti. Pristaje uz školjke ali i uz voćni desert s jagodama...(sorta
glera)
Svijet vina ***
PETULA ROSE, 2015.
Marrenon, Francuska
Alkohol 13 %, cijena 75,50 kn
Lijepe žive, svjetlije
i nježne ružičaste boje. Voćno, mineralno, ima punoću, u ustima slankasto.
Miva
TRAMINAC&GRAŠEVINA CUVEE, 2015.
Iuris, Erdut
Alkohol 11,5 %, cijena 30 kn
Aromatično po
tramincu, voćno – marelica, vitko, slatkasto. Dopadljivo širem sloju potrošača.
Gastro Pantheon
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su
neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici,
ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s
hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova,
anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina
berbe i kategorija prema ostatku šećera.
Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje
ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: U restorana Potkova na Kajzerici pokraj Hipodroma,
održana je nova serija ocjenjivanja vina za naše Vinske zvijezde. U žiriju su
bili Ivan Dropuljić, direktor međunarodnog festivala vina i kulinarike Zagreb
Vino.com, Slaven Jeličić, enolog i
vinar, sommelieri Darko Lugarić i Krešo Šesnić te organizatori Ivo Kozarčanin,
Željko Suhadolnik i Vitomir Andrić. Vina je posluživao Dario Krklec.
Nema komentara:
Objavi komentar