U restoranu Potkova Nikole
Štefanovića na Kajzerici, održana je nova serija
ocjenjivanja vina za naše Vinske zvijezde. U
žiriju su bili Ivan Dropuljić, direktor međunarodnog festivala vina i
kulinarike Zagreb Vino.com, Slaven
Jeličić, enolog i vinar, sommelieri Darko Lugarić i Krešo Šesnić te
organizatori Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vitomir Andrić. Vina je
posluživao Dario Krklec.
CALITERRA EDICION LIMITADA A,
2011.
Vina Errazuriz, Čile
Alkohol 14,5 %, 127 kn
Puno, gusto, raskošno.
Sočno, snažno, elegantno, zaobljeno, živa vrlo tamna rubinska boja, fina
voćnost, čokolada, odlično uklopljeno drvo, uglađeni tanini. Traje. (malbec, carmenere, cab. franc, syrah)
Vivat fina vina ****
SAUVIGNON BLANC CASTILLO
DE MOLINA, 2014.
Vina San Pedro, Čile
Alkohol 13 %, cijena 60 kn
Svježe, živo,
zaobljeno, kremasto, toplo. Tipični Novi svijet: puno nota paprike, graška, ali
i južnog voća.
Vrutak ***
Marrenon, Francuska
Alkohol 13 %, cijena 56,50 kn
Čisto na nosu i u
ustima, upućuje na bijelo voće. Slankasto, gorkasto. Vitko, nekomplicirano.
Miva
CHARDONNAY&PINOT NOIR, 2015.
Spier, JAR
Alkohol 13 %, cijena 49,60 kn
Izraženija ružičasta
boja. Dosta voćnosti u mirisu, trešnja, malina, i u okusu. Slankasto, što daje
svježinu.
Vrutak
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su
neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici,
ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s
hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova,
anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina
berbe i kategorija prema ostatku šećera.
Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje
ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s
odličnim odnosom cijene i kakvoće ):
Nema komentara:
Objavi komentar