srijeda, 9. ožujka 2016.Ocjene vina u trećoj godini Vinskih zvijezda.
CAPE MENTELLE MARGARET RIVER SHIRAZ, 2011.
Cape Mentelle, Australija
13,5 %, 163,50 kn
Bogat miris, zavodljiv, elegantan. Menta, anis, začini...Slojevito, snažno i sočno, svježe. Pravi užitak. Uz ramstek npr.
Miva ****35 *(STUPANJ) SOUTH CABERNET SAUVIGNON RESERVA, 2013.
San Pedro, Čile
Alkohol 14,5 %, cijena 40 kn
Duboke intenzivne boje. Voćno – crno bobičasto voće, čokolada. Toplo, dugo traje, puno, gusto. Na vrhuncu.
Vrutak *** ):

MOVIA SIVI GRIGIO AMBRA, 2011. (nije filtrirano)
Movia M. i A. Kristančič, Slovenija
Alkohol 13 %, cijena 160 kn
Na nosu čisto, tipična sortna boja. Još svježe! Puno, fino, posebno zbog tehnologije, pa se neće svakome dopasti.
Bornstein ***SYRAH, 2013. 
Tarapaca, Čile
Alkohol 14 %, cijena 40 kn
Nečist miris, neprivlačno.
Vrutak
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće ):
ŽIRI: U restoranu Apetit City u Masarykovoj ocjenjivali su sommelierka Jelena Šimić Valentić, vinski trgovac Dino Kušen, enolog i vinar Ivica Perak i organizatori, novinari vinski kritičari Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik i Vito Andrić. Vina je posluživao Marko Maloševac.
Nema komentara:

Objavi komentar