Nova serija ocjena vina u
trećoj godini Vinskih zvijezda. Ovoga puta na redu su blagdanska
vina, koja preporučujemo uz Uskršnji stol.
VAT MASTER BLEND,
2012.
De Bortoli,
Australija
13,5 %, 79,60 kn
Odlično u svemu!
Kompleksno, elegantno, živo, toplo, puno i gusto. Voćni (šljiva, višnja, rogač,
smokve) i začinskih mirisa; čokolada. (durif ili petit syrah, shiraz, cabernet
sauvignon, petit verdot)
Vrutak *****
PINOT SIVI BOLFAN,
2015.
Vinarija Bolfan Vinski Vrh, Hraščina
Alkohol 13 %, cijena 71 kn
Uravnotežen voćni
miris, fino zaobljeno slankasto vino s dobrim kiselinama, ukusno, pitko.
Vinarija ***
CHARDONNAY+GRAŠEVINA,
2014.
Iuris d.o.o., Aljmaš
Alkohol 12,5 %, cijena 30 kn
Stidljiva aroma, vitko
tijelo, podosta skladno. Voćno, izražene kiseline.
Gastro Pantheon ***
GIOVANNI, 2014. (biser vino)
L. Palčić, Dajla, Novigrad
Alkohol 10 %, cijena
50 kn
Naglašena boja. Slabo
perla. Zreli miris koštičavog voća. Izražena kiselost.
DB oprema/4 more wine
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su
neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici,
ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s
hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova,
anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina
berbe i kategorija prema ostatku šećera.
Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje
ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s
odličnim odnosom cijene i kakvoće ):
ŽIRI: U restoranu Baltazar u žiriju su bili Lucija Šember, nova
Vinska kraljica Zagrebačke županije, Morana Zibar, urednica Taste of Croatia,
Mario Meštrović, sommelier, Tomislav Tuđen, vinski trgovac i organizatori,
specijalizirani vinski novinari Vito Andrić, Ivo Kozarčanin i Željko Suhadolnik.
Nema komentara:
Objavi komentar