četvrtak, 18. lipnja 2015.

Ocjene u novoj seriji Vinskih zvijezda.

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
MERLOT KORLAT, 2011.
Benkovac, Badel 1862
Alkohol 13,5 %, cijena 100 kn
Bogato, elegantno, gusto ali ne preteško. Voćno. Još svježe, pikantno, traje…
Kaufland ****
SAUVIGNON VILLA CHAMBRE D'AMOUR,2013. (slatko)
Lionel Osmin, Francuska
Alkohol 10,5 %, cijena 77 kn
Elegantno. Slatko a ipak svježe. Npr. uz štrudl od jabuka.

GRAŠEVINA MITROVAC PERAK, 2014.
I. Perak, Kutjevo
Alkohol 12,5 %, cijena 45 kn
Skladno, dotjerano, živahno. Mineralno i voćno, resko, puno.
Vrutak ***BUZET, 2012.
Lionel Osmin, Francuska
Alkohol 14 %, cijena 72 kn
Bogat miris, trešnja, tijelo tanje. Gorkasto, pomalo ravno, uz crveno meso sa žara npr. (merlot  i cabernet sauvignon)

PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
ŽIRI: Ocjenjivali smo u Bistrou Apetit u Jurjevskoj. U žiriju su bili Ivo Dropuljić, direktor međunarodnog festivala Zagreb Vino.com, Ivan Jug, sommelier i ugostitelj, voditelj restorana, Velimir Korak, vinar i enolog, Lada Radin, urednica Taste of Croatia, znanstvenica, Krešo  Šesnić, ugostitelj i sommelier i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Točio je Goran Petrić.


Nema komentara:

Objavi komentar