subota, 20. lipnja 2015.


NOVI KIRIDŽIJIN DINGAČ: Čist, vrlo precizan i bogat nos. Širok raspon senzacija. Od višnje maraske, suhe šljive do raskošnih začina. U ustima elegantno, puno, toplo, sočno vino, s dovoljno pripitomljenim taninima; alkohol se, unatoč za taj tip vina ipak i ne previsok postotak – 15 % - fino uklopio. Dugo, dugo traje. Suho je – odlično, tako treba! Vrlo moderan crnjak, na europskim standardima; hm, i nema onih izgovora o tipičnoj štali i sličnim manama južnih plavaca koji su trebali opravdati neurednost u podrumu….Ne kažem da ga treba dekantirati, ali neka odstoji neko vrijeme u primjerenoj čaši…raste!
Tako ukratko sažimam dojmove o dingaču Vedrana Kiridžije, iz berbe 2011. koji upravo kreće na tržište i koji sam imao privilegiju kušati među prvima. S kojim jelima, vama ostavljam izbor – ta ipak je to vino samo za sladokusce, za one koji znaju što je spoj posebnih delicija i vrhunskog vina.   
A tko slučajno ne zna, riječ dvije o gosparu Kiridžiji: jedan je od najpoznatijih proizvođača dingača, iz Potomja je gdje mu je i podrum, nadomak slavnog Dingača; već nekoliko godina njegovi su dingači (a i obični plavci, a ali Tajano je nešto posebno) u samom hrvatskom vrhu. Valja podsjetiti da se g. Kiridžija, iako je vinogradarstvo duga obiteljska tradicija, nije nekad time bavio: bio je pomorac, u Americi; odlično je zarađivao, ali je i posao bio iznimno naporan. Pa se mora i brodova ostavio potkraj 80-ih prošloga stoljeća i prionuo svojoj lozi – a valja podsjetiti i da vino radi samo od svojih trsova, i u podrumu je sve ručni rad! Prvu je butelju napunio berbom 1995. Ukratko:  obogatio je hrvatsko vinarstvo najvišim dometima.

Nema komentara:

Objavi komentar