petak, 12. lipnja 2015.

Nove ocjene u novoj seriji Vinskih zvijezda. Ocjenjivali smo u Bistrou Apetit u Jurjevskoj. U žiriju su bili Ivo Dropuljić, direktor međunarodnog festivala Zagreb Vino.com, Ivan Jug, sommelier i ugostitelj, voditelj restorana, Velimir Korak, vinar i enolog, Lada Radin, urednica Taste of Croatia, znanstvenica, Krešo  Šesnić, ugostitelj i sommelier i organizatori V. Andrić, I. Kozarčanin i Ž. Suhadolnik. Točio je Goran Petrić. Domaćini su se iskazali izvrsnim gostoprimstvom i vrhunskom uslugom.
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. Vino s odličnim odnosom cijene i kakvoće J
BOŠKINAC, 2011.
Vinarija Boškinac, St. Novalja
Alkohol 14,5 %, cijena 220 kn
Odlično vino, osebujno, bogato. Dugo traje u ustima. Cabernet sauvignon i merlot. Maraska, čokolada, kava, duhan…Potencijal za čuvanje.
Dropi promocija *****
SAUVIGNON BABICH,2013.
Babich Wines, N. Zeland
Alkohol 13 %, cijena 69,60 kn
Tipičan sauvignonski miris, trava, bazga, grašak, kopriva. Zaokruženo. Piti ali se može i čuvati.
Vrutak ***

GRAŠEVINA ANTUNOVIĆ, 2013.
J. Antunović, Dalj
Alkohol 12,4 %, cijena 50 kn
Lijep voćni miris, prepoznatljiva sorta. Svježe, pitko, okus pomalo tanak.
Roto dinamic

SILVANAC ZELENI NESPEŠ, 2013.
Kurija Nespeš, Badel 1862
Alkohol 12 %, cijena 40 kn
Mineralno, ali tanko, ravno, prestaro za to godište.
Interšpar

Nema komentara:

Objavi komentar