Kad se nešto zove Carsko vino, zacijelo je riječ o vinu posebnih osobina i kakvoće. Baš je tako sa žilavkom iz podruma Vukoje.
Na 30 ha, u vinariji kod Trebinja, uzgajaju sjajne sorte; uz ovu i
žilavku redovne berbe Selekcija; imaju i chardonnay, dubrovačku
malvasiju, a diče se i crnim sortama. Od tamo rijetkog crnog pinota
napravili su bijelu varijantu, a Zlatna selekcija najboljih grozdova
merlota, cabernet sauvignona, vranca i syraha je zaista zlatna! Čulo se
to i kušalo ovog utorka (21.1.) na prvim Vinskim razgovorima Tomislava Stiplošeka u lokalu History u Tkalči s Radovanom Vukojem.
Za to je vino rečeno da je nastalo klasičnom vinifikacijom, vrenjem u
dodiru s pokožicama bobica (maceracija) 20 dana u vinifikatorima na
temperaturi od 28 ⁰C do 30 ⁰C. Vino je dozrijevalo 24 mjeseca u baricima
- hrastovim bačvama od 225 litara, a zatim 12 mjeseci u boci. Oku
ugodne rubin boje na nepcu osvaja kompleksnim mirisom šumskog voća s
dominacijom borovnica i kupina, začinskog bilja te bijele čokolade.
Lijepo je zaokruženo sa toplim taninima i sočnom završnicom. I ima
odličan potencijal starenja.
Hercegovački kamenjar iznimno je
podoban za uzgoj vrsnih loza i vina, pa je tako i s rijetkom žilavkom;
šteta da je još mnogo hektara neobrađeno. (na slici je Vukoje sa
suprugom Jagodom; atmosfera i prezentirana vina)
Nema komentara:
Objavi komentar