Novi nastavak u novoj seriji Vinskih zvijezda:
BODREN CUVEE, 2016. (slatko)
B.
Drenški Bodren, Rusnica, Pregrada
Alkohol 12 %, cijena 93,75 kn
Zlatne kapi! Raskošno vino, vitkoga tijela, usklađeno. Pun miris i okus. Uz gusju jetru, plavi sir, rožatu, ali i
samo.
Dropi
promocije *****
BARONIAL, brut
Vuglec
Breg, Škarićevo, Krapina
Alkohol 12,5 %, cijena 150 kn
Fino perla,
lijepa boja; bogat nos, puna usta; svjež, miris brioša, korice kruha.
Zaokruženo, puno, sortno. (klasična metoda, na bazi chardonnaya s dodatkom
graševine, zelenog silvanca i zagorske beline).
U vinariji ***
PROSECCO BAROCCO, ekstra brut
Vinarija
Botter, Italija
Alkohol 11 %, cijena 75 kn
Čist, neutralan miris. Bolji nos nego usta, fali kiseline. Voćan,
sladunjav. Uz dinju i pršut San Daniele, sushi, lagane deserte…
Vinolog
GRASECCO, ekstra brut
Osilovci,
Feravino, Feričanci
cijena 50 kn
Lagano, nježno,
skladno, ali podosta ravno pjenušavo vino. (graševina 100 %, charmat metoda) Gastro
preporuka: aperitiv (na terasi) ili uz
bijelo meso, ljetni lagani povrtni rižoto.
Vintesa
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su
neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici,
ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s
hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova,
anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina
berbe i kategorija prema ostatku šećera.
Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje
ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan
ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna
granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9;
veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova. J
odličan odnos cijene i kakvoće
ŽIRI: Tradicionalno uoči
ljeta, u Le Bistrou hotela Esplanade održano je ocjenjivanje za novu seriju
Vinskih zvijezda. Mnoga vina bila su primjereno – ljetna. U žiriju su bili Jasminka Šaško, enologinja i vinarka, Nikola
Šember, mladi vinar koji je debitirao u ovome poslu, Ivica Šneler, glavni
Esplanadin sommelier, te Marija Vukelić, organizatorica (Zlatne riječi) i
specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin i Vito Andrić (predsjednik žirija).
Posluživao je Tomislav Klišanin. Snimio J. Frangen.
Partneri: prirodna izvorska
voda „Kala“ i gazirana prirodna mineralna voda „Kalnička“.
Nema komentara:
Objavi komentar