Medea je jedna od najistaknutijih istarskih vinarija iako
još kratkog staža; što je vrlo važno pokriva jug poluotoka, skromnih
vinsko-vinogradarskih ponuda u odnosu na ostatak područja. Ali, respektabilnih
je 60 hektara vinograda, od Medulina do Pule, i s velikom vinarijom i novom
kušaonicom u Vodnjanu. Neki položaji, a o njima je sada riječ, vrijedni su za
memoriranje svim iskrenim vinoljupcima i vinoznalcima; pogotovo oni koji se
protežu do samog mora.
Tri vina Vinarije
Medea predstavljena su, u pravi čas – na početku ljeta – u Vivatovom
vinskom baru u središtu Zagreba. Uz domaćina Borisa Ivančića o vinima je
govorio Medein enolog Marko Krstačić, a degustaciji je nazočila i njihova
komercijalna direktorica Irena Hodak. Počelo se s vrlo pitkim i nježnim
pjenušcem većinom od malvazije i nešto malo chardonnaya; brut je, s osam gr
ostatka šećera. Uslijedila je Malvazija Montiron '17; posebna je, kompleksna
ali i svježa, razlikuje se od uobičajenih istarskih malvazija (uostalom, i oni
imaju i „običnu“ malvaziju). Iz vinograda je Montiron pokraj Šišana, od starih
je loza, danas posve rijetkih, pa su je tri godine obnavljali u čuvenom
talijanskom rasadniku Rauschedo. Prinos je samo do 1,5 kg po trsu; bere se tek
sredinom rujna. Kratko je i macerirana, mali dio bio je i u drvu, metoda je sur
lie, odležavanje na kvascima; naprave je od 12 do 15.000 boca.
Zvijezda dana bio je crnjak Punta Greca '15. Iz ekskluzivnog
je, najjjužnijeg istarskog vinograda, kod Ližnjana na poluotoku Marlera, – 3,4
ha merlota – na rtu okruženom morem, izloženog i buri (pa su podignuli i
burobran) i jugu. - Svake godine dobivamo nevjerojatne rezultate, čuli smo.
Tlo
je, uz crvenicu, pijesak i glina. Godišnje imaju samo četiri zaštitna prskanja.
Po hektaru je 7500 loza, i to niskih, po trsu uberu pola do kilogram grožđa.
Beru ga vrlo zrelog, sredinom rujna, maceracija je obično 14 dana, potom vino
ide u barrique, pretežno francuske bačvice, nešto je i slavonskih. Odležava 20
mjeseci, ne filtrira se. Vino je meko unatoč 14,5 % alkohola koji se ne osjeti,
raskošnih mirisa i aroma, crnog voća, kože, čokolade, začina, elegantno, i još
vrlo mlado. Prvu berbu imali su tamo 2011. Sada je napunjeno 8043 boce; Punta
Greca je zasigurno jedno od naših najboljih crnih vina. Ta su vina vrlo
značajna u ukupnoj hrvatskoj vinskoj ponudi.
Najviše im je vinograda pod malvazijom i merlotom, uz manje
vinograde chardonnaya, caberneta sauvignona i terana.
Na čak 45 hektara, na više položaja, uzgajaju i masline od
kojih dobivaju poznato ulje Salvela.
Nema komentara:
Objavi komentar