Prije deset godina počela je obrada divljeg, makijom
zaraštenog kamenjara Korlat blizu Benkovca. Posebnim strojevima drobljen je
kamen, potom je u malim pukotinama sa zemljom sađena loza. Niknuo je tu
vinograd koji je označio ne samo prekretnicu u poslovanju tvrtke Badel 1862
nego i način obrade zapuštenih dalmatinskih pustara; slijedili su taj primjer
Plenković, Gracin, Grabovac i drugi…
Ovih dana, na mali jubilej tog događaja – a pod motom
„Vrijeme je darivanja“ - ta je tvrtka upriličila nesvakidašnju premijeru jednog
svog novog vina s Korlata. Korlatski su crnjaci (cabernet sauvignon, merlot,
syrah) već prije toga pobrali pregršt svjetskih i domaćih priznanja i odličja.
Ovoga puta, posve neuobičajeno za vinske degustacije, Badelovci su u slastičarnici(!)
Aida, nasred Jelačićeva trga, gotovo „ispod repa“, upriličili prvu javnu
promociju svog novog proizvoda, vina Korlat Merlot Boutique, iz berbe 2011.
Riječ je o slatkom crnom vinu, nastalom posebnim postupkom, prosušivanjem
grožđa na trsu, pa je onda posve razumljivo da su ga na ovoj premijeri
sljubljivali s Aidinim kolačima. Ima ga 20.000 boca, tek što je napunjen u
butelje nakon duljeg dozrijevanja u vinariji, a pred njim je, ustvrdio je
Badelov vinski direktor i glavni enolog Dubravko Ćuk, lijepa i duga budućnost.
Kao i pred vinima s Korlata; 100-ak je tamo hektara, zasad
prosječno godišnje naprave 300.000 litara crnih vina. Ni u Benkovcu ni u Badelu
nakon korlatskih vina ništa više nije isto.
Recimo i da je dizajner posebno oblikovane boce Vanja Cuculić,
već proslavljen u svijetu vina, a ilustracija je Srđane Modrinić.
Slatkišima se očito približavamo nadolazećim blagdanima.
Božićno-novogodišnji ugođaj stigao nam je i s Korčule; u galeriji Velvet
predstavljena je knjiga Franice Tasovac Slatka Korčula – slatkarije korčulanskih nona.
Na 72 stranice 31 je recept izvornih tamošnjih kolača, opremljenih atraktivnim
fotografijama; knjigu opravdano drže novim korčulanskim suvenirom. F. Tasovac
učiteljica je u OŠ Petra Kanavelića u Korčuli, već se dulje bavi kolačima i
istraživanjem starih recepata, a upoznajući učenike s time, njeguje i kulturnu
baštinu.
Na zagrebačkoj promociji moglo se kušati 15 delicija koje je Franica pripremila
i opisala u svojoj kuharici, ali i vina pošip i mali plavac domaće, obiteljske
proizvodnje; također i njihove domaće sokove ( ljekovito bilje, šipak, limun) i
rakije raznih okusa ( rogač, orah, bosiljak, limun i dr.)
U predblagdanskom ozračju
bila je i večernja prezentacija Vina Jakob Ilije Zdravka Jakobovića. Taj
zagrebački vinar (dom mu je u Šestinama) ima vinograde u Brodskom Stupniku. Na
predstavljanju u dupkom punom kafiću Flores u Petrićevoj kušani su prvo Rose
Cuvee 2013., potom crne mješavine Cuvee '11 i ' 12 te najnovije vino iz tog
podruma Syrah '12.
Nema komentara:
Objavi komentar