srijeda, 3. srpnja 2019.


VINSKE ZVIJEZDE            
Plavac mali Adelante, 2013., 14%, Adelante d.o.o,  Komin; 100 kn
Intenzivno, tamno bobičasto voće, šljiva, duhan, skladni tanini. Mekan, podatan, potencijal za starenje. Gastro:  pašticada,  škarpina na žaru, tamna mesa, plava riba.
U vinariji ****













Chardonnay Kopjar, 2017., 12,5%, Vinarija Kopjar, Budinščina; 50 kn
Sortan, složen, fino razvijen, pitak,sadržajan, herbalan, mineralan u ustima. Gastro: pašta sa sirevima,  egzotična i začinjena jela.
U vinariji ***














Radosh Cabernet sauvignon/Franc, 2015., 13 %, Obrt Vitis – Vina Papak, Ilok; 70 kn
Uravnotežen, podatan, dovršen. Začini, čokolada, crveno voće. Gastro: steakovi, dozreli sirevi.
U vinariji ***














Malvazija Franc Arman, 2018., 13%, F. Arman, Vižinada; 62,80 kn
Nježno voće, svježe, mlado, uravnoteženo. Gastro: aperitiv, predjela, salame.
Miva














PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Vodnjanka u Gundulićevoj ulici. U žiriju su bili Marija Vukelić, voditeljica i direktorica projekta (tvrtka Zlatne riječi), enolog i marketinški stručnjak Saša Zec (Vinolog), predsjednik ocjenjivanja, enologinje Josipa Andrijanić i Nataša Jeđud te Vitomir Andrić, specijalizirani novinar. Vina je posluživao Andrej Javor. (foto J. Frangen)


Nema komentara:

Objavi komentar