petak, 12. srpnja 2019.


VINSKE ZVIJEZDE            
Passiari Feudo Arancio, 2016., 13,5%, Mezzacorona, Italija, 54,90 kn
Duboka intenzivna boja. Šumsko voće, primjese cvijeća; elegantno, fini tanini, balansirano tijelo, začini. Gastro:  pašticada,  riba na žaru, tamna mesa, plava riba, gulaš.
Vrutak ***













Graševina Liska Ivan Buhač, 2018., Vina Buhač; 35 kn
Sortna, mlada, pitka, sadržajna. Jabuka. Herbalna, mineralna. Gastro: aperitiv, pašta s bijelim umacima, predjela, šunka.
Vrutak ***















Cebalo Plavac mali, 2015., 14%, Frane Cebalo, Lumbarda; 99,98 kn
Bordo crvena boja. Uravnotežen, podatan, dovršen. Začini, čokolada, crveno voće, koža, papar, lijepi tanini. Gastro: steakovi, zreli sirevi, plava riba.
Vrutak ***
Graševina Iločki podrumi, 2018., 12,5%, Iločki podrumi d.d.; 35 kn
Sortna, mlada, vrlo pitka; poljsko divlje cvijeće, izbalansirano. Gastro: aperitiv, ljetne salate, predjela, bučnica.
U vinariji














PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Vodnjanka u Gundulićevoj ulici. U žiriju su bili Marija Vukelić, voditeljica i direktorica projekta (tvrtka Zlatne riječi), enolog i marketinški stručnjak Saša Zec (Vinolog), predsjednik ocjenjivanja, enologinje Josipa Andrijanić i Nataša Jeđud te Vitomir Andrić, novinar. Vina je posluživao Andrej Javor. (foto J. Frangen)



Nema komentara:

Objavi komentar