četvrtak, 18. srpnja 2019.


VINSKE ZVIJEZDE  

Pharos Grand Cru Dubje, 2009., 16,2%, Braća Plančić, Vrbanj; 300 kn
Duboka intenzivna boja, vrlo snašno, vrlo živo, bogato, veliko vino, intenzivan nos, čokolada, koža
Gastro:  fino jelo od mesa (crvenog), zreli sirevi; dekantirati sat vremena prije uživanja.
U vinariji ****













Malvasija dubrovačka, 2018., 12,5%, B. Metković, Molunat; 100 kn
Sortna, skladan miris i okus,  zlaćana boja, mineralno,herbalno, slasno. Gastro: aperitiv, pečena bijela riba s povrćem. 
U vinariji ***















Rose Kopjar, 2018., 13 %, Vina Kopjar, Novi Marof; 40 kn
Lijepa boja, voćno, svježe, užitno; ljubičica, cvijeće, ciklama, jagoda. Gastro: roštilj, aperitiv, predjela, pršut.
U vinariji ***
















Venje 2006., 14,5%, I. Enjigi, Vetovo; 94,98 kn
Papar, začinske trave, kompot od šljive, kadulja, izražene tercijarne arome. Gastro: divljač, gulaš...
Vrutak ***
 














Plavac reserva, 2010., 14 %, PZ Svirče; 80 kn 
Papar, koža, dim, granitna boja, dekantirati prije posluživanja. Gastro: slane srdele, plava riba na gradele, zreli sirevi.
U vinariji
















PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.
ŽIRI: Ocjenjivali smo u restoranu Vodnjanka u Gundulićevoj ulici. U žiriju su bili Marija Vukelić, voditeljica i direktorica projekta (tvrtka Zlatne riječi), enolog i marketinški stručnjak Saša Zec (Vinolog), predsjednik ocjenjivanja, enologinje Josipa Andrijanić i Nataša Jeđud te Vitomir Andrić, novinar. Vina je posluživao Andrej Javor. (foto J. Frangen)











Nema komentara:

Objavi komentar