utorak, 6. studenoga 2018.


Tradicionalno, već peti put, naš poznati vinar Drago Kurtalj proslavio je uz svoju vinariju u Plešivici – Dragecovo. Imendan su mu došli čestitati prijatelji, kolege i poslovni partneri, a on se odužio finom kapljicom i slasnim zalogajima.
Kurtalj je znan po mnogim sortama i vrsnim vinima od njih, spravljenih primjerice od sivog pinota, zelenog silvanca…a hvaljeni su mu i pjenušci DRI…Sad je svoju paletu obogatio dvama novim vinima, predstavljenim baš na toj svečanosti na Plešivici. To su pjenušac Kurtalj Cuevee Prestige, i  macerirani Rajnski rizling iz 2017. Prestige je uzbudljiva priča: složen je od većinom chardonnaya i crnog pinota…
Priča Dragec kako je bio na stručnom putu u Champagnei, i uvidio da se takva vina mogu napraviti i na Plešivici! Već se deset godina bavi pjenušcima („šampekima“ kako oni tamo od milja zovu to plemenito vino), njegovi pjenušci DRI stekli su i prije ime na hrvatskoj vinskoj sceni…I, odlučio je posaditi poseban vinograd za svoje „šampeke“; 2013. upustio se u tu avanturu…Sadili su potom chardonnay i crni pinot; a iz berbe 2013. odnjegovali su Kurtalj Cuvee Prestige, pjenušac koji sada, nakon primjerenog njegovanja kreće u pohod na hrvatsko tržište! Brut je, nastao dakako klasičnom metodom, sa 12,8 %, bio je četiri godine na kvascima, ima ga oko 2500 boca; sljedeća je berba bila 2015., potom ništa jer nije bila zadovoljavajuća…ove očekuju veću količinu…Njihov je pinot, ostalo su kooperanti. Kurtalji imaju oko 17.000 loza, na četiri važne plešivičke lokacije, kao što je npr. Veselnica; nešto više dobivaju od kooperanata…
Premijeru su Kurtalji (na slici sa suprugom) prezenirali i za veliku novost, Rajnski rizling iz 2017. koji je 42 dana bio na maceraciji, na vlastitim kvascima, u velikim drvenim bačvama i inoksu; ima 12,8 % alkohola, suh je, ima ga oko 18.000 boca…Radit će ga samo iz dobrih, zdravih berbi, ove ne – veli Kurtalj.
A za kraj, mimo "protokola" poteklo je i sjajno ledeno vino - rajnski rizling iz 2011! 
Imanje Kurtaljevih već je više od 300 godina u mjestu Plešivica, na istoimenoj planini. Kuća je povijesne i arhitektonske vrijednosti. U starom podrumu zidanom od kamena s boltama drvene su bačve, a Kurtalji su uredili i nov, suvremeno opremljen podrum s atraktivnom kušaonicom.
Podsjetimo, vinsku klet ima i u samom srcu Zagreba, na Novoj Vesi 8, gdje često upriliči vinske veselice i proslave vinskih svetaka, kao što su Martinje, Vincekovo, Urbanovo, Bartolovo…(snimke J. Frangen)    

Nema komentara:

Objavi komentar